Ağır Ceza Mahkemeleri
5235 sayılı Teşkilat Kanunu madde 11 ve madde 12’de düzenlenmiştir.
Ağır ceza mahkemelerinin görevi 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere Ağır ceza mahkemesi bakar. Bu bir genel kuraldır.
Ayrıca ceza miktarına bakılmaksızın; yağma, irtikap (1.ve2. fıkrası ), Resmi belgede sahtecilik, madde 204/2, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas, Türk Ceza Kanunu 2. kitap 4.kısım 4-5-6-7 bölümlerde tanımlanan suçlar , 318,319,324,325,332 maddeler hariç Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar
burada dikkat edilmesi gereken husus 10 yıl ve daha fazla değil. 10 yıldan fazla ibaresi olmasıdır.
Madde 14; Cezanın alt ve üst sınırı varsa, üst sınırının esas olacağı ve nitelikli hallerin dikkate alınmayacağını belirtiyor.
Yani suçun nitelikli haline bakmadan temel cezası 10 yıldan fazla ise ağır ceza mahkemesi görevli olacaktır.
Müebbet ve Ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezaları 10 yılda fazla sayılır, ağır ceza mahkemesi görevlidir.
Ayrıca Ağır ceza mahkemesi duruşma aşamasında yani deliller ortaya konulurken suçun nevi değiştiğini ileri sürerek artık benim görevim de olan bir suç tipi olmaktan çıktı diyerek asliye ceza mahkemesine mümkün değildir. Ancak ağır ceza mahkemesi iddianamenin kabulüne karar verdikten sonra yaptığı incelemede yani duruşma hazırlığı evresinde görevsiz olduğunu anlayıp asliye ceza mahkemesine gönderebilmesinde sakınca yoktur. Asliye ceza mahkemeside ağır cezaya tekrar gönderebilir.
Ağır ceza mahkemelerinde yapılan yargılamalar sonucunda özgürlüğü kısıtlayıcı ciddi davalar kararlar muhtemel olduğundan bu süreçlerin ağır ceza avukatı veya ceza avukatı gibi bir ayrım kanunumuzda yapılmamış olsa da bu davalarda tecrübe kazanmış avukatlar ile birlikte sürdürülmesi hak kaybı yaşamamanız için oldukça önemlidir.
İlk defa uyuşturucu yakalatan 21.ceza mahkemesinde ceza alirmi