Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Alacaktan Dolayı Gasp ( Yağma ) Suçu

20.03.2019
Alacaktan Dolayı Gasp ( Yağma ) Suçu

Türk Ceza Kanunu Yağma ( Gasp ) Suçunu 148.Maddede düzenlemiştir. Gasp ( Yağma ) suçunun nitelikli hali ise 149.Madde’de düzenlemiştir.  Gasp ( Yağma ) Suçu link de daha önceki yazımda genel olarak bilgi paylaşmıştım. Bu yazıda ise çokça karıştırılan konu olan hukuki bir alacaktan ötürü gasp suçunun işlenmesi ile alakalı olacak…

Yağma ( Gasp ) suçu, basit haliyle işlenmesi durumunda altı yıldan  on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırken nitelikli Yağma ( Gasp ) suçunun cezası ise on yıl ile onbeş yıla kadar hapis ile cezalandırılmaktadır. Hal böyle olunca da özgürlüğü bağlayıcı bu suçun ne şekilde işlendiği çok iyi bir şekilde ele alınmalıdır.

Yağma ( Gasp ) suçunu cebir ve tehditle işlenebilecek bir suçtur. Mağdurun yaşam ve mülkiyet hakkını korumaya yönelik olan bu ceza maddesinde 2 adet istisna cezayı hafifletecek durum vardır;

Madde 150-

(1) Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

(2) Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Türk Ceza Kanunu 150.Madde 1.fıkrası kişinin herhangi bir alacağından ötürü tahsil amacıyla işleyeceği Yağma ( Gasp ) suçunu tehdit veya kasten yaralama suçundan birine bağlamıştır. Bu maddeyi insanlar zorla senet imzalatmak ile karıştırmamalıdır. Yani kişinin, kanıt getiremediği herhangi birinden alacağını garantiye almak amacıyla senet imzalatması yine gasp suçunu oluşturur.  Ancak kişinin daha önce almış olduğu bir senedin vadesi gelmiş olsun ve bu süre içerisinde bu borç ödenmediği takdir de tehdit veya cebir ile senedi tahsil ederse bu durumda kişi gasp suçunu işlemekten değil tehdit veya kasten yaralama suçunu işlediği varsayılacaktır.

Kanun, hukuki bir ilişkiye dayanan alacak olması gerektiğini belirtmiştir.  Borçlar kanununa atıfta bulunan bu ceza maddesine göre bu maddeyi dar yorumlamamak gerekmektedir.

Örnek verecek olursak satış vaadi sözleşmesi kanunda şekil şartına bağlı olup noter veya tapu dairesinde gerçekleştirilmesi gereken karşılıklı borç yükleyen bir sözleşme olmalıdır. Şekil şartına uyulmaması sözleşmenin kurulmasına engeldir. Kişilerin kendi arasında şekil şartına uyulmadan yapacağı bu sözleşmelerde dahi bir tarafın yerine getirdiği ancak karşı tarafın yerine getirmediği edimden ötürü de Yağma ( Gasp ) suçunun işlenmesi daha az cezayı gerektiren bir durum  yani tehdit veya kasten yaralama suçu ile cezalandırılması gerektiği kanaatindeyim.

Ancak kişilerin kumar borcu ve buna benzer hukuki olmayan alacaklarından ötürü gasp suçu işlenmesi dolayısıyla herhangi daha az bir cezayı gerektiren durum işletilmeyecek Yağma ( Gasp ) suçundan yargılanacaktır.

Yağma ( Gasp ) Suçunun ne şekilde işlendiği delillerin değerlendirilmesi açısında avukat aracılığı ile hukuki yardım almanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Yağma ( Gasp ) davaları ile ilgili tarafımıza iletişim sağlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp