Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Araç Değer Kaybı Tazminatı

15.02.2019
Araç Değer Kaybı Tazminatı

Trafik denilen olgu her an her olaya ve kazaya gebe olmakla beraber, vatandaşı oldukça zor durumlara da düşürüyor. Bilindiği üzere ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden birisi de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığıdır. Trafik kazaları araçların değerini, eskiye dönülmez bir hale getiriyor. Araç eski haline gelse dahi fiyat bazında önemli değişiklikler gösteriyor. Bu da değer kaybı olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak kazaya karışan taraflar bu konuyu bilmiyor ve sadece sigorta üzerinde gidiyorsa sorun da orada başlıyor. Çünkü şirketler vatandaşa tanzim hakkında herhangi bir bilgi vermiyor. Bilgisi olan vatandaş için ise önce itiraz süreci ve eksper süreci başlıyor. Değer kaybı tazminatı almak istiyorsanız, bağımsız bir eksperden temin etmeniz gerekir.

Trafik kazasında hasar gören aracınızın değer kaybı bedelinden, karşı aracın sahibi, sürücüsü ve aracın trafik sigortası şirketi müştereken ve müteselsilen sorumludur. Fakat sigorta şirketine müracaat etmek, hem süreci daha da hızlandırır, hem de tahsil kabiliyeti açısından netice almayı kolaylaştıracaktır. Tarafımızca yapılan başvurular, araçtaki hasarın niteliği ve kapsamına göre, trafik sigortası poliçesinin teminatında ve limiti dahilinde ise, sadece karşı aracın trafik sigorta şirketine yöneltilmekte olup, sürücü veya araç sahibine yönelik olarak hukuki süreci uzatacak ve sürüncemede bırakacak bir başvuru yapılmamasına özen göstermeye çalışmaktayız. Ancak sigortanın teminatı dışında kalan rakam dolayısıyla kusurlu araç sahibine karşı başvuru hakkı da saklı kalmaktadır.

Araç Değer Kaybı Bedelini Talep / Dava Süresi

Borçlar Kanunu’nun 72. maddesine göre ise araçta meydana gelen değer kaybını tazmin etme süresi, başka bir deyişle dava açma süresi kanunen 2 yıllık bir zamanaşımına tabii tutulmuştur. Buna ek olarak kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıllık bir zamanaşımı süresi de mevcuttur.

Araç Değer Kaybı Talebi İçin Kaza Anında Talep Edilmesi Yararlı Evraklar :

Kaza yaptınız ve hasar bedeli ve diğer başvuru haklarınızı sağlamanız açısından kaza anında aşağıdaki evrakları temin etmeniz faydalı olacaktır :

  1. Kaza Tespit Tutanağı Düzenlemek : Kaza anında taraflar kendi arasında anlaşabilirse kaza tespit tutanağı düzenleyeceklerdir. Tabi her evrakda olduğu gibi geçerli olabilmesi için mutlaka kazaya karışan diğer tarafın imza atmış olması gerekecektir. Ayrıca kazanın nasıl oluştuğunu krokilendirmeniz yararınıza olacaktır. Tarafların anlaşamaması durumda trafik polisi çağıralacaktır. Trafik polisleri tarafından düzenlenen kaza tutanağının bir örneğini kendileri almaktadırlar.
  2. Kaza Anının Fotoğraf Alınması: Kazalı araçda kazanın meydana geldiği yer, plakalar, aracın yoldaki durumu, kavşak durumu ve aracın kilometresi fotoğraflanması önemlidir.
  3. Kazaya Karışan Araca ve Sürüsüne ait Vermesi Gereken Zorunlu Bilgiler : Kazaya karışan araçlar birbirlerine ehliyet, ruhsat ve trafik sigorta poliçelerinden bir adet sureti karşı tarafa vermelidir. Aksi durumda fotoğraflandırıladabilir.
  4. Araç Yabancı Plakalı ise : Bu durumda da araca ait yeşil kart talep edilmelidir. Bu yeşil kart yabancı plakalar için zorunlu trafik poliçesi mahiyetindedir.

Eğer avukat ile takip edilecekse avukatada vekaletname verilmesi gerekiyor.

Sigorta Şirketine Nasıl Başvuru Yapılır.

Tüm üstteki belirtilmiş evraklarla ile birlikte ayrıca ekspertiz raporu temin bağımsız bir eskper tarafından hazırlanmalıdır. Bu evraklarla birlikte sigorta şirketine yazılı başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruya 15 içinde sigorta şirketi yanıt vermezse veya reddedilirse hukuki yollarla başvuru yapma hakkımız başlamaktadır.

Hukuki yollardan süre bakımından daha kısa olması sebebiyle kaza mağduru tarafından tercih edilen hukuki yol Sigorta Tahkim Komisyonu’dur.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru

Sigorta tahkime başvuru yapılabilmesi için karşı tarafın sigortasının sigorta tahkim komisyonuna üye bir sigorta şirketi olması gerekmektedir.

Zorunlu sigortalar’da 18/04/2013 tarihinden başlayıp sigorta tahkime üye olup olmadığına bakılmaksızın bütün sigorta şirketlerine karşı başvuru yapılabilmektedir.

( Ancak zorunlu olmayan rizikolarda üyelik şartı hala aranmaktadır. Riziko konusununda sigorta tahkime üye olduktan sonra gerçekleşmesi halinde sigorta tahkime başvuru yapılabilmektedir. ) her ne kadar sigorta hasar bedeliyle alakalı olmasada belirtmek istedim.

Bir Diğer Hukuki Yol :

Değer Kaybını Ödemeyen Sigorta Şirketine Karşı Mahkemeler Kanalıyla Başvuru Yapılabilir:

Araç değer kaybı sebebiyle tazmin davalarında görevli mahkemeler Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Değer kaybı talebinde bulunacak davacı mahkemeye başvuru yapabilir.

Araç Hasar ve Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

Değer kaybı bedelini hesaplarken, aracın markası, modeli, yaşı, kazadan önceki piyasa değeri, kaza tarihindeki kilometresi, aracın geçmiş hasar kayıtları ve kapsamı, onarımın yetkili mi özel serviste mi yapıldığı bilgisi, hasarlı parça üzerinde yapılan işlemin kapsamı, hasar gören parça sayısı, aracın hususi mi yoksa ticari mi olduğu gibi birçok kriter göz önüne alınmaktadır. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki hasar gören aracın ticari vasıfta bir araç olması halinde aracın kazanç kaybına ilişkin tutarlarda talep edilmelidir.
Araç değer kaybı davası ve sigorta tahkime başvurulduğunda tüm bu hususların yanı sıra aynı zamanda araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte bahsi geçen kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydının bulunmaması da bir diğer önemli husustur. Aracın önceki kaza sonucunda değer kaybetmesi sebebi ile açılan değer kaybı davası itiraz sonucu reddedilir. Yargıtay kararına göre boya işlemine gerek duymadan değiştirilebilen far, silecek, jant ve cam benzeri parçalara değer kaybı uygulanmamaktadır. Bu sebeple de araç üzerinde gerçekleşen hasarın bu gibi parçaların dışında gerçekleşmiş olması gerekir .

Değer Kaybı ve Hasar bedeline ilişkin avukatlık büromuz ile iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp