Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Araç Kiralama Trafik Kazası

27.08.2019
Araç Kiralama Trafik Kazası

Araç kiralama şirketlerinin sıklıkla karşılaştığı trafik cezaları ve trafik kazaları tazminat taleplerini değerlendirmek istedik.

Eskiden aracı kiralayan kişilerin ( şirket veya şahıs ), araç kiralama sözleşmesi sonucunda sonradan gelen trafik cezaları sürpriziyle karşı karşıya kalıyorlardı. T.C. YARGITAY 19. CEZA DAİRESİ E. 2015/8943 K. 2015/7786  T. 25.11.2015 karar gereği artık araç sahipleri kiraya vermiş olduğu araçların trafik cezalarına itiraz ederek sorumluluktan kurtulabiliyor. Bu durumda kiracı trafik cezasını ödemek durumunda kalmaktadır. İtiraz ederken kiralama sözleşmesi ve emniyet araç kiralama sistemi olan Kabis kayıtlarını da eklemekte fayda var.

Böylelikle araç sahiplerinin trafik cezalarından ötürü maruz kaldığı handikap mahkeme kararıyla giderilmiş görünüyor.

Ancak araç kiralama şirketlerinin sadece trafik cezaları değil daha büyük bir problem haline gelen trafik kazaları sonucundaki tazminat taleplerinde araç sahibi sıfatıyla sorumluluğu da bulunuyor.

Trafik tescil kayıtlarında aracın sahibi olarak gözüken kimse, aynı zamanda aracın işleteni olarak kabul edilir. Araç sahibi, aracın üzerinde fiili hakimiyeti bulunmadığını, araç için bir başkasının harcamalarda bulunduğunu veya araç üzerindeki ekonomik çıkarın bir başkasına ait olduğunu, işleten sıfatının bulunmadığını kanıtlayabilirse sorumluluktan kurtulabilir.

Kiralık Araçla Ölüm Trafik Kazasında Araç Sahibinin Sorumluluğu

Kural olarak araç sahibi aracın işleteni niteliği taşımış olsa da Karayolları Trafik Kanunu’na göre ;

İşleten : Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendi-sine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır.

Aracı kiraya veren kişi aracı uzun süreli kiraya verdiği durumda tazminat davasında kendisine yöneltilen husumetin reddini talep etmesi gerekmektedir. Burada uzun süre kavramının ne kadar olacağı ayrı bir tartışma konusudur.

Yaşanılan bir başka durum da ise aracın sahibi olan kişi, aracıyla geçici olarak maddi kazanç sağlamak amacıyla rent a car firmasına aracının kiralanması hususunda anlaşmakta ve rent a car firması bir kiracıya aracı kiraladıktan sonra kiracının ölümlü trafik kazasına karıştığında ortaya çıkacak sorumluluk karmaşası..

Aslında ortada bir karışıklık bulunmamaktadır. Aracın sahibi olan kişi tescil sıfatıyla işleten sayılacak ve kanunen sorumlu olacaktır. Eğer ki kiracı bu kazada kusurlu ise sigorta firması ödediği tazminatı araç sahibi rücu ederken rent a car firması araç üzerinde herhangi bir tescili bulunmadığından sorumlu olmayacak kısa süreliğine kar etmek isteyen araç sahibi tazminat yüküyle karşı karşıya kalacaktır. Bu durumda eğer araç sahibinin, aracını rent a car firmasına teslim ettiği ve aralarında geçerli bir sözleşme bulunması durumunda ödediği tazminatı rent a car firmasından talebi gerekecektir.  Bu sebeple araç sahiplerinin bu şekilde yapacağı teslimlere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kiralık Araçların Kasko Zorunluluğu

Bir diğer konu ise rent a car firmalarının kiraladığı araçlarına kasko sigortası yapma zorunlulukları bulunmaktadır. Kimi rent a car firmaları araçlarının rent a car kaskosu fiyatlarından kaçınmak ve kar etme düşüncesiyle kaskoyu yaptırmamaktadır.  Rent a car firmaları ve müşteriler ( kiracılar ) ile yapılan sözleşmeleri genellikle kiracılar okumadan imzalamaktadır. Kiracı, kaskosu bulunmayan araçla yaptığı maddi trafik kazasındaki sorumluluğu zorunlu trafik sigortası nezdinde karşı tarafa verilen hasarlar için karşılanmaktadır. Peki kaskosu bulunmayan araç kiralama şirketine ait aracın maddi hasarı nasıl karşılanacak? Bu durumda genellikle araç kiralama şirketi sahipleri kiracıya maddi hasarlarının talebi doğrultusunda elindeki senet veya sözleşme ile dava açmaktadır. Bu durumda kiracı kasko sigortasının olması gerektiğini ileri sürerek davanın reddini talep edebilir. Ama eğer kiracı ile rent a car sahibi arasında yapılmış sözleşmede sürücünün %100 haksız olduğu durumda araç kasko sigortasının geçersiz olduğu yönünde bir hüküm bulunuyorsa her ne kadar kasko şartı aransa dahi bu durumda kiracının bu maddi hasardan sorumluluğu doğmaktadır.  ( Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017 / 2267 Kararı )

Yukarıdaki karara göre kaza tespit tutanağına göre davalının kullanımında olan kiralama konusu aracın, davalının kırmızı ışıkta geçmesi nedeniyle asli ve tam kusurlu olarak kazaya sebebiyet verdiği ve %100 kusurlu bulunduğu, mevcut Kasko Sigorta Poliçesine göre de aracın Kasko süresinin 04.05.2012 tarihinde dolduğu ve kaza tarihinde Kasko Sigortası Poliçe bilgisine rastlanılmadığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar davacı kiralayan, kiralama konusu araç için Mecburi Mali Mesuliyet Sigortasının olmasını taahhüt etmiş ise de, sözleşmede açıkça kararlaştırıldığı üzere kiracının %100 kusurlu olduğu durumlarda sigorta geçersiz sayılacağından Mahkemece; kiracının asli ve tam kusurlu olarak sebebiyet verdiği kaza sonucu oluşan zarardan sorumlu olması gerekeceği gözetilerek davacının taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Sonuç olarak kısa süreli araç kiralamalarında çok dikkatli olunması gerektiği gibi makamların bu doğrultuda mağduriyetlerin önüne geçecek şekilde düzenleme yapması gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca kiralama sözleşmelerinin geçerliliği yukarıda belirttiğimiz örnek kararlarda anlaşıldığı üzere ciddi hak kayıplarının önüne geçmesinden ötürü mutlaka bir avukat marifetiyle sözleşmelerin düzenlenmesinde fayda bulunmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları - 24 Yorum
  1. Kadir dedi ki:

    Arabayı kiraladım kapının alt tarafını çizdim. Adam hasarlı teslim ettim diye imzalattı. Bende arabayı yapıp teslim ettim fakat imza faln atmadım sıkıntı olur mu.

    1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

      Sıkıntı olur mu olmaz mı sorusuna cevap verebilmemiz için kiraladığınız araç firmasının bize ait olması gerekirdi. Bilemeyiz. Tekrardan hak talep etmesi iyi niyeti suistimal olur. Ancak araç sıfır ise ve çizik o aracın değerini düşürüyorsa sözleşmeniz dahilinde değer kaybı talep edebilir.

      1. Yasin dedi ki:

        Sayın Tevfik bey kiraladığım araca yedek sürücü yazdırdım yedek sürücü yaralamalı trafik kazası yaptı bu durumda aracı kiralayan ben kazayı yapan o ikimize de tazminat davası açılır mı nasıl olur

        1. Emine Ç dedi ki:

          kiralik araçla kaza yaptık 1 senedir ödüyoruz ne kadar borcumuzun kaldığına nerden bakiyoruz

          1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

            İcra dosyasından kontrol edebilirsiniz.

      2. Eyüp dedi ki:

        Hocam şimdi kiralık araçla kaza yaptım ama 100/100 haklı oldum yata parası istedi araç hava yastık ve masrafı var bu araçta yatar parasını vermicegini bean ettim ona icra yolluna vererek yatar parasını alabilir mi benden

  2. hassssan dedi ki:

    aynı durum bende söz konusu uzun süreli kiralamak maksadıyla galeriye verdim. kaza yaptı ölü var sigorta bana dava açtı devam ediyor. ömrümün son 6 senesi bu dava icra takibi ile geçti ne yapacağımı bilmiyorum 🙁

  3. Yüksel dedi ki:

    Kiralık arabayla ölümlü veya sakat kalmalı kaza sonucu suçlu arabayı kullanan kişi mi Arabayı kiralayan kişi mi

    1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

      https://www.tevfikyildirim.av.tr/arac-kiralama-trafik-kazasi-tazminat/ ilgili yazımızdan sorduğunuz soruya cevap bulabilirsiniz.

    2. Rahmi a dedi ki:

      Kiralık araçta otel valesi kaza gerçekleştirdi kazayı bana gatura etmek istiyorlar ne olur

      1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

        Size açılan davayı reddedip sorumlunun otel olduğuna ilişkin savunma yapacaksınız

  4. Muzaffer dedi ki:

    Kiralık araçla kaza yaptım. Araç kaskolu polis tutanağında hatalı suçlu benim mahkeme ye dava açıldı. Araç tüm masraflarını benim karşılamamı istiyorlar lakin kabul etmedim mahkeme lik oldum. Mahkeme sonucu ne olur tahminen

  5. Cuneyt dedi ki:

    Araba kiraladım bana kaskosu yok demedi kaza yaptım arabada annem öldü şimdi haciz işlemleri başlatmış ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim

  6. Hakan dedi ki:

    Kiralık araçla kaza yaptım %100 kusurlu benim karşı tarafın maddi hasarını da aracın sigortası ödüyor, ve sigorta poliçesi 50 bin TL ye kadar ödüyor , masrafın 50 bin TL yi aşması durumda geri kalanı benden mi talep edilir?

    1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

      Evet

  7. günce y dedi ki:

    kiralama şirketiyiz. aracı 2 günlük kiraya verdik. aracı kiraya verdiğimiz kişiden başka biri aracı ehliyetsiz kullanırken kaza yapıyor. %100 kusurlu bizim aracı kullanan. karşı tarafın sigortası araç sahibiyiz diye evrak gönderiyor. karşı tarafa sigortanın ödediği tazminatı bizim ödememizi istiyor. bize değil aracı kiraya verdiğimiz kişiye gönder evrakı desek, ilerde gene biz ödemek zorunda kalır mıyız. nasıl kurtulabiliriz.

    1. Avukat Tevfik YILDIRIM dedi ki:

      Uzun süreli kiralama yaptığınızı ve sorumluluğunuzun bu sebeple bulunmadığına yönelik itiraz yapabilirsiniz. Ancak en iyi bir avukat meslektaş ile süreci yürütmek olacaktır.

  8. Deniz O dedi ki:

    Koskosuz araç ile kaza yaptım arabada hasar meydana geldi arabayı yaptırdık kiralayan kişi arabayu satın bana para getirin dedi ve fazla para istedi bana dava açarsa ne yapabilir normalde olması gereken şey nedir ve kaza tek taraflı direksiyon hakimiyeti kaybetme

    1. Bilal dedi ki:

      Uzun süreli kiralama nasıl oluyor onu anlamadım bende 6yildir renta car işi yapıyorum aracım ölümlü kazaya karıştı 1gunluk kiralamisti şahıs 17yasindaki oğlu kaza yapıyor ehliyeti yok aracı babasından izinsiz alıyor evraklarimda hiç eksiklik yok kasko sigorta sözleşme kabis sisteminde kayitliydi sigortanın benimle alakası olurmu bu işin

  9. mehmet y dedi ki:

    bir rent a car firmasından aracı kiraladım ve alkollü olarak başka araçlara da çarparak kaza yaptım rent a car arabası pert oldu asıl kusurlu olan benim.. bu durumda bütün ödemeler olsun sigorta şirketinin rucu davası olsun hepsi rent a car firmasına mı ait oluyor.

  10. Koray dedi ki:

    İyi günler iyi çalışmalar Tevfik Bey. Bir rent a car şirketinden araç kiraladım ve kira süresi içerisinde maddi hasarlı trafik kazasına karıştım. Aramızda anlaşma tutanağı tuttuk. Kırmızı ışıkta durduğum esnada arkadan gelen araç bana çarpmıştı. Yani hatalı karşı taraf. Araç halen serviste ve yaklaşık 3 hafta oldu. Kiralama şirketi, aracın yattığı gün sayısı karşılığı bedelini hatalı olmadığım halde benden talep ediyor. Ve yapılan sözleşmede de kazanç kaybı ya da değer kaybı tabirleri bulunmamaktadır. Ne yapmam gerekiyor bu konuda. Yardımcı olursanız sevinirim.

  11. Alper dedi ki:

    Kiralık araç ile kaza yaptım suç benim köpeğe çarpmamak için bariyer captım adam 33 bin tl tutuyor dedi ben tanıdık yer var daha ucuz yapar dedim kabul etmedi yaşım 20 ödeyemem dedim mahkemeye veririz dedı ne yapmalıyım

  12. Oğuzhan dedi ki:

    Kaskosu olup olmadığını bilmediğim bir araç kiraladım boş senete imza atarak. Daha sonra ters yola girerek farklı bir aracla ufak bir sürtüşmeye karışlarak maddi hasarlı kaza oluştu. Firma, bana 10.000₺ değerinde fatura çıkardı. Araç pasta ve cila ile halledebilecek bir konumdaydı. Ne yapmam gerekiyo

  13. serdar a dedi ki:

    kiralık arac ile kaza yaptım %100 kusuru bana verdiler itiraz için kiralama firması dava acıtı. aracın tamirini koskodan yaptır dedim olmaz %5 muafiyet var dedi.birde koskodan yapılırsa dava acamyız dava baslamadan kusuru kabul etmiş oluruz dedi.
    siz tamir parasını verin eğer dava sonucu kusur degişirse davadan gelen parayı size iade ederiz diyor.
    bu durumda ne yapmam gerekli

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp