iletisim mouse ev zar soru video kullanici pdf yildiz istatistik sozlesme destek1 telefon deney menu kampanya klasor urun ampul gulenyuz bilgi sunum bina kurumsal arti kalp yorum bilim duyuru sepet liste monitor takvim ceptelefonu whatsapp gazete foto ayar canta anlasma cuzdan saat para nakliye konum tamir alinti dunya elmas ok destek2
Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Babalık Karinesi Nedir

21.11.2019
Babalık Karinesi Nedir

Babalık karinesi evlilik içerisinde doğan veya evliliğin gerçekleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde olması gerekmektedir.  Eğer kadın boşandıktan sonra iddet süresinde beklemeden bir başkasıyla evlenince çocuğu oldu diyelim. Kanunumuz diyor ki “evlilik bittikten sonra iddet süresi içinde 300 gün içerisinde doğan çocuğun babacı kocadır” şeklindedir. Yani boşandığı kocadan bahsediyor. Ancak bu kanun maddesinde açıklık getirilmediği için karışıklığa sebep olabilir. Çünkü 300 gün şartı hem ilk kocaya hemde ikinci koca için uymaktadır. Kanunumuz bu duruma çözüm getirmiştir. Ayrıca İsviçre hukukunda da ele alınan bu durum şöyle açıklığa kavuşmuştur. Eğer ana, çocuk ana rahmine düştükten boşandığı eşten sonra beklemeksizin başka bir kişiyle evlilik yaptıysa bu durumda ikinci koca baba sayılır demektedir.  Kanun bunu belirtmiş ama ucunuda açık bırakmıştır.  Kanun devamında “ama baba isterse bu karineyi çürütebilir” şeklindedir. Ama karine olarak ikinci eş baba olduğunu kabul etmektedir.

Bir tartışmalı husus daha bulunmaktadır. Kadının evliliğinin sona ermesinden sonra 300 gün içerisinde kadının 2 doğum yapması hali durumudur. Doktrin şöyle demektedir. 2 çocuk, 300 gün içerisinde doğduysa iki çocuğunda ilk eşten olduğunun kabulünün çok mantıklı olmadığı görüşündedir.

Bir diğer hususta diyelim ki Ahmet ile Ayşe’nin çocuğu olmuyor. Ahmet kendi kardeşinin çocuğunu sahiplenip nüfusa yazdırmasıyla oluşan bir durum. Bu çok rastlanılan durumlardan birisidir.  Veya benzeri sebeple çocuğu olmayan aile başkasının çocuğunu sahiplenmesiyle oluşan durumlar. Şimdi burada artık soybağının reddi bulunmamaktadır. Baştan irade ile yanlış bildirim bulunmaktadır. Dolayısıyla bu davalar aile mahkemelerinin değil asliye hukuk mahkemelerinin kayıt düzeltme davaları ile çözülecektir. Hakimin bu davada şüpheye düşmesi durumunda veya sizin bir şüpheniz varsa dna testi yaptırabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp