Ceza Davalarında Dosyaların Birleştirilmesi

Suçlar arasında bağlantı;
1- Dar Anlamda Bağlantı ( Ceza Muhakemesi Kanunu madde 8 )
2- Geniş Anlamda ( Ceza Muhakamesi Kanunu madde 11 )
3-Diğer Yargı kolları ile ilgili ( madde 2218 )
Dar Anlamda Bağlantı konusu Ceza Muhakamesi Kanunu madde 8 de düzenlenmiş ve bir kişinin birden fazla suç işlemesi hali ve bir suç bakımından birden fazla sanığın bulunması hali olarak 2 şekilde düzenlenmiştir. ( Objektif ve Subjektif )
Eğer birden fazla sanık varsa >> Objektif Bağlantı
Eğer birden fazla suç varsa >> Subjektif Bağlantı
İştirak ve azmettirenin olması halinde de objektif bağlantı olduğunu kabul etmek lazımdır.
Örnek vermek gerekirse bir kişi hem trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu, hemde bir kişinin taksirle yaralanmasına sebep olduğu, daha sonra da kendisini durdurmak için müdahalede bulunmak isteyen kolluk görevlisine aktif mukavemette bulundğu bir olayda ; birden fazla suç olmasından dolayı subjektif bağlantı olduğunu söylemek mümkündür.
Geniş anlamda bağlantı ise CMK madde 11 düzenlenmiştir. Bunun özelliği ayn mahkemede olması aynı mahkemenin dosyaları arasında CMK 8 de sayılan hallerden herhangi birisi olmasa bile mahkeme bağlantılı olduğundan bahisle birleştirme kararı verebiliyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu madde 10; kovuşturma evresinin her aşamasında, bağlantılı ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına yüksek görevli mahkemece karar verilebilir.
Yani dosyalardan bir tanesi Asliye Ceza Mahkemesinde diğeri Ağır Ceza Mahkemesinde ise Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrutulsunda dosyalar birleştirilecektir.
Eğer mahkemeler eşitse yani 2 ayrı asliye ceza mahkemesi yada 2 ayrı ağır ceza mahkemesi söz konusuysa uygulamada olan 2 mahkemenin iradesinin uyuşmasıdır. Her 2 mahkemede evet burada bağlantı var ve senin mahkemende birleştirelim şeklinde mümkün. Bunun haricinde bir mümkünlüğü bulunmuyor.