Ceza Yargılamasında Yetkili Mahkeme

Ceza Muhakamesi Kanunun en önemli hususlarından birisi görev ve yetkidir. Davaya bakma yetkisi suçun işlendiği yer mahkemesindedir. Kural budur. Suçun işlendiği yeri tespit etmek bu açıdan önemlidir.
Suçun işlendiği zamanla ilgili; hareketle, neticenin farklı yerlerde gerçekleşmesi halinde bir tartışma ortaya çıkar. Burada “harekete üstünlük tanıyan” görüşü benimsemek gerekir. Hareketin haksızlığı, neticenin haksızlığından daha fazladır.
Madde 12/2’de ise teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.
Madde 13’e göre ise suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, yakalanmamışsa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Bu konular genelde denizde, kırsal alanda işlenen suçlarda söz konusu oluyor. Suçun tam olarak nerede işlendiği bilinmiyor.
Son çare olarak yetki bakımından; ilk usul işlemini kim yaptıysa orası yetkilidir. ( Madde/13/3 ) Bu durumlarda savcıların iş yüküde artmış olacaktır.
Yetkide Uyuşmazlık Çıkarsa CMK 17
Bir kaç hakim veya mahkeme arasında olumlu veya olumsuz yetki uyuşmazlığı çıkarsa, ortak yüksek görevli mahkeme, yetkili hakim veya mahkemeyi belirler.
Olumlu yetki uyuşmazlığı >> her 2 mahkemede ben yetkiliyim derse
Olumsuz yetki uyuşmazlığı >> her 2 mahkemede ben yetkisizim derse
Yetkisizlik İddiası Ne Zaman İleri Sürülmelidir?
CMK 18, sanığın duruşmada sorgusunun başlayacağı ana kadar ileri sürülmesi gerektiğini düzenlemiştir.
Yetkisizlik Kararına İtiraz Yolu
Hem görevsizlik hem yetkisizlik kararlarına karşı itiraz yolu açıktır.