CMK 116- CMK 119 Arama İşleminde Şüphelinin “Rızası” Geçerli midir?
CMK 116md. arama kararına ilişkin hukuki düzenlenme yapılmıştır. Kural olarak arama kararı için arama kararı gerekmekteyse de bazı soruşturma dosyalarında şüphelinin rızası ile arama görmekteyiz. Peki arama yapabilmek için böyle bir rıza geçerli midir?
CMK’da bu hususa ilişkin bir düzenleme yok. CMK’da sadece arama kararının ne şekilde verileceğini ( m.119 ) düzenlemiş. Bazı Yargıtay kararlarına göre ” rıza varsa arama geçerlidir” ancak, daha sonraki içtihat kararlarıyla bu yerinde olarak reddedilmeye başlandı. Çünkü kolluk arama yapmak için ekip halinde geliyor ve kişiler tek başına ister istemez rıza vermek zorunda hissediyor. Bu sebeple bu gibi hallerde şüpheli kendi rızası ile izin vermiş olsa bile bu rızanın kendi özgür iradesine göre olup olmadığı İSPAT edilemeyeceği için ayrıca kanun hükmünün dolanılması tehlikesi bulunduğu için ŞÜPHELİNİN RIZASI OLSA DAHİ ARAMANIN YAPILMAMASI ve YAPILSA DAHİ GEÇERLİ ( HUKUKA UYGUN ) OLMAMASI GEREKİR.
Bu şekilde elde edilen deliller hukuka aykırı delil niteliği taşımalıdır. Şüphelinin baskı altında ya da özgür iradesiyle mi rıza gösterildiğinin araştırılması gerekmiyor. Söz konusu tedbirler, CMK’da sert bir şekilde düzenlenmiştir. Çünkü bu tedbirler kişinin temel hak ve özgürlüklerine müdahale ( ağır ) niteliği olup esnek hareket edilmemesi ve devlet organlarının keyfi hareketinin önlenmesini gerektirir.