
Daha önce yazmış olduğumuz güvenlik soruşturması ve arşiv soruşturması yazımızda içerik olarak genel hatlarıyla güvenlik soruşturmasından geçemeyen kişilerin süreçlerini yazmıştık. 2016 çıkan kararname ile birlikte devlet memurları için güvenlik soruşturması ve arşiv soruşturması şartı getirilmişti. Bu aşamadan sonra bir çok hak kayıpları ile tarafımıza geri dönüşler yapılmış ve idari davalar açılarak kişiler işlerine kabul edilmiş veya geri dönmüşlerdir. Güvenlik soruşturması doktorlar için de diğer meslek gruplarında olduğu gibi sancılı ve problemli olarak yürümektedir. Tehdit algısının bazen kanuni sınırlarının aşılarak yapılması kimi zaman hakkında terör davası olmayan ancak dava süreci devam eden kişiler için bile gerekçe gösterilerek güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu kararlar görmekteyiz.
Güvenlik Soruşturmasından Geçemeyen Doktor
Güvenlik soruşturmasının olumsuz neticelenmesiyle birlikte görev başında olan hekimlerin görevine son verilirken atama bekleyen doktorun güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması ise atanamama durumunu beraberinde getirmektedir. Doktor veya doktor adayı hakkında başlatılmış soruşturmalar bile bazen bu durumlara neden olabilmektedir. Masumiyet karinesi ihlal edilerek yapılan bu uygulama hukuka aykırı olduğu söylenebilir. Güvenlik soruşturmasından geçemeyen doktor kamu ve özel hastanelerde görev alamamaktadır.
Güvenlik Soruşturması Sebebiyle İhraç Edilen Doktor Ne yapmalı
Güvenlik soruşturması sebebiyle işine son verilen doktor en son Anayasa Mahkemesinin verdiği kararla birlikte güvenlik soruşturmasının iptaline ilişkin dava açabilecektir.
Doktorun Suç işlemesi
Doktorların suç işlemesi durumunda alacağı ceza miktarı memuriyete engel bir durum teşkil ediyorsa bu halde kamuda görev almalarına son verilme durumu söz konusu olabilmektedir. Ancak bu konu güvenlik soruşturmasıyla alakalı değil memuriyet şartlarına ilişkin bir durumdur.