Eşlerden Birisi Boşanma Davası Açmışsa Diğeri Açmamışsa Mal Tasfiyesi Nasıl Yapılır
Kanun gereği karşılıklı alacaklar takas edilir denilmektedir. Yani bir beyana tabi olmadan kanun gereği bir takasın olacağını düzenliyor. Yargıtay bunu önce haklı gerekçelerle görmek istemedi. Öncesinde Yargıtay, eşlerden birisi davayı açmışsa ilk önce davayı açanın tasfiyesini yaparım ötekine hiç karışmam. Sebebi ise harcı ödenmeyen bir dava olamaz. Ancak harcı verilirse dava çözümlenebilir. Karşı taraf ne derse desin yani örnek vermek gerekirse 100 bin lira alacağım var vs. bunu görmem diyordu.
Ancak şimdi gelinen noktada Yargıtay, tasfiyenin karşılıklı olacağı yönünde karşı tarafında iddia ettiği alacağı o dava içinde görülmek, takas yapılmak ve arta kalan birşey kalıyorsa o kişiye hak tanımak gerektiği yönünde karar almıştır.
Artık değere katılma Madde 236– Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Alacaklar takas edilir.Yani alacak hakkı ispat edildiği oranda o dava içinde talebe de gerek olmadan takas işletiliyor. Diğer taraf için tespit niteliğinde kalmaktadır. İlgili Makaleler :
- Boşanma Davası Ön İnceleme Tutanağı
- Boşanma’da Nafaka Nasıl Hesaplanır
- Boşanma Davası Velayet Davaları
- İştirak Nafakası Nedir
- Anlaşmalı Boşanma
- Boşanma avukatı
- Eşlerden Birinin Boşanma Davası Açması
- Katılma Alacağı Zamanaşımı Süresi
- Katılma Alacağında Tasarruf Yetkisi
- Eşler Arasında Mal satışı
- Eşler Arasında Bağışlama Sözleşmesi
- Boşanma Davasında Tanık
- Boşanma Davasında Yeni Vakıa Süresi
- Mal Ayrılığı Rejimi Davası
Ziyaretçi Yorumları
Bir Yorum Yazın