
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinin 2.paragrafında evlilik sebebiyle iş akdinin feshedilmesini düzenlemiştir. İş Kanunu 14. maddesi genel olarak kıdem tazminatlarını ele almıştır.
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Yazı İçeriği
Evlilik Sebebiyle İşten Akdinin Feshedilmesi Kimler Yararlanabilir ?
Öncelikle kanuna göre erkekler bu kanun hükmünden faydalanmamaktadır. Kadının kendi arzusuyla ve evlilik tarihi itibariyle 1 yıl içerisinde iş akdini sonlandırarak kıdem tazminatı talebinde bulunması gerekecektir.
Bu durumda iş veren, her yıl için 30 günlük ücretini ödeyecektir. İhbar tazminatı ödemeyeceği için çalışan işçinin ihbar süresini beklemesine de gerek bulunmamaktadır.
Burada önemli olan husus evlilik tarihi ile iş feshinin 1 yıl içinde olmasıdır. İşçinin dini nikahın yapıladığı tarih veya düğünün yapıldığı tarih dikkate alınmayacaktır. Bu sebeple resmi nikahın imza altında alındığı gün ile başlayan bu süreç iş akdinin feshinin gerçekleştirilmesi talebini 1 yıl geçmemelidir. Aksi durum da hem iş akdi fesh edilmiş olacak ve kıdem tazminatı da alamadığınız büyük bir mağduriyet yaşamak zorunda kalınabilir.
Evlilik Sebebiyle İşten Akdinin Feshedilmesini Talep Eden İşçi Ne Yapmalıdır?
Kıdem tazminatı talep edebilmek için işçinin en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Kıdem tazminatı detaylarını linkten okuyabilirsiniz. Evlenme sebebiyle iş akdini feshetmek isteyen kadın en az 1 yıl çalıştıktan sonra bu talebini yerine getirebilir. Bunun için işverene dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatını talep etmesi gerekir. Dilekçenin bir örneğini işveren tarafından alındı yapılıp işçide kalması önemlidir.
Eğer ki işverenle başka problem yaşanıyor da yüzyüze gelinemiyorsa noter aracılığı ile evlenme sebebiyle iş akdini feshettiğini bildirebilir. Ancak bu fesihnamede gerekli şartların yer alması önemlidir. Bu sebeple bir iş avukatı aracılığı ile yapılması hak kaybını önleyecektir.
Evlilik Nedeniyle İş Akdini Fesheden Kişi Başka İşte Çalışabilir mi?
Kanununda aksine bir hüküm bulunmamaktadır. Kadının evlilik sebebiyle iş akdini feshetmesi durumunun sonrasında ekonomik şartları tekrar çalışmayı gerektirebilir. Bu sebeple herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılan Kişi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
4447 sayılı kanun gereği kendi isteğiyle işten ayrılan istifa edenler için işsizlik ödeneği çerçevesinde işsizlik maaşı verilmemektedir.