Geçit Hakkı Davası – Geçit Yol Almak
Özellikle kentleşmenin artmasıyla birlikte insanların şehir merkezlerinden uzaklaştığı bu dönemlerde yola cephesi olan kişilerin arazilerini çit veya daha farklı yollarla korumayı almasıyla yola ulaşmaya çalışan kişi arasında oluşan anlaşmazlık geçit hakkı problemi yaşanmakta ve mahkemelere geçit hakkı davası sırayet etmektedir.
Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkıdır. Bu hak Medeni Kanunun 748. maddesine göre bir irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil edilir.
Geçit hakkında, medeni hak olması sebebi, o gayrimenkulu satın alacak kişi veya gayrimenkule ipotek koyacaksa rehin alacaklısı gayrimenkulde değer haliyle düştüğü için ve geçit hakkı talep edenin gayrimenkulünün değer artışı söz konusudur.
Bu değer artışının ne olduğu tespiti yapılır. Her gayrimenkulün bir rayiç bedeli vardır. Daha sonra talep edilen geçit hakkının kaç metrekare kapsayacaksa o alanı tespit edip o alan değerini ve işletme konusunda o gayrimenkulün bu şekilde irtifakla bağlandığında değerinde düşecek olan değerinde düşecek olan miktarı da bulup bedel tespitini bu bulunan değerler toplamıyla yapılmaktadır.
Bu değerlerin hesabı mahkeme tarafından doğal olarak bilirkişiye yaptırılmaktadır. Ancak mahkeme ve hakimin bilirkişiye gönderirken dosya ile alakalı raporunda hangi değerli istediğinin yer alması ve hesaplanması belirtilmedir.
Çünkü mahkeme bu değerler üzerinden bedel tespiti yapılacaktır. Bu sebeple ara kararda hakim, bilirkişi tayini yaparken, bilirkişi neyi neyi senden istiyorum demelidir ki bu rapor işe yarasın yoksa daha sonra ek rapor veya başka bilirki raporu ile uğraşılmasın. Bu rapor talebi süreci ek süreçler gerektirdiği için yargılanmanın uzun sürmesine sebebiyet verecektir. Demek ki bu süreçte neyi istediğimiz tam olarak bilirkişiden bilmemiz gerekiyor.
Yazı İçeriği
Geçit Hakkı Nasıl Kazanılır
Geçit hakkı bedeli ödendikten sonra ancak irtifak tesisi temin edilir.
Geçit Hakkı Ücretsiz midir?
Geçit hakkı zorunlu olsa da ivazsız yani bedelsiz değildir.
Geçit hakkı irtifakının sağlanması eğer kamulaştırma kanunu hükümleri çerçevesinde ki Kamulaştırma Kanunu Madde 4 irtifak tesisiyle de kamulaştırma yapılabileceğini düzenliyor. Eğer böyle bir durum var ise komşuluk hükümlerine göre geçit hakkı hükümleri uygulanmaz.
Geçit hakkının kurulabilmesi için tescil gerekmektedir. Yani mecra hakkı gibi değildir. Eğer taraflar anlaşamıyorsa mahkemeye Medeni Kanun 710 madde gereği cebri tescil yoluna başvurulması gerekmektedir. Mahkeme kararı kesinleşince tescilsiz iktisap ile sonuçlanmaktadır.
Ancak taraflar anlaşırsa hak sahibi olan gayrimenkul sahibi ile sözleşme yapıldıktan sonra gayrimenkul sahibinin bu sözleşmesi tapu müdürlüğüne götürüp tescil etmesi gerekmektedir. Eğer ki taraflar anlaşma yoluyla tapuya tescil ettirilen bir sözleşme sonrasında anlaşmazlık meydana gelirse yine mahkemeye bu anlaşmanın giderilmesi için başvuru yapılabilir.
Geçit Hakkı sözleşmesi kurulurken detaylara önem verilmelidir. Sözleşmeden daha sonra oluşacak belirtilmemiş hususlar yaşanmaması açısından detaylı bir sözleşme yapılmalıdır. Sözleşme genel bir sözleşme ile yapılması müvekkilin hak kaybı yaşamasına sebep olabilir. Çünkü her müvekkilin talebi, irtifak hakkının doğumu, kullanma biçimleri farklılık gösterebilir.
Genelde bu anlaşmazlıklar komşu tarlanın yol vermiyorsa başvurulan davalar olabilir. Özellikle imar barışından sonra üzerine yapı yapma yasağı olan tarla vasfındaki gayrimenkuller üzerine yapılan konutlardan sonra insanlar kadastrol yola ulaşma imkanı sağlamak istedir. Bu anlaşmazlıkların bir çoğu buradan kaynaklanmakdır. Şöyle bir konu da var geçit hakkı için tarla üzerine konut yapılması gerekmiyor bu arazilere traktörle tarım faaliyetleri yapılması gerekmektedir. Bu durumlar da arazi sahipleri traktörlerini uçarak arazilerine ulaştıramayacağı için de geçit hakkı talebin bulunabilirler.
Tarlaya Nasıl Yol Alınır ?
Tarlaya yol alabilmek için yukarıda bahsettiğim tüm şartlar geçerlidir. Kişiler geçit hakkı ile ilgili mahkemeye başvuru yapmalılardır. Bu davalar da avukatlardan profesyonel destek alarak bu davayı açabilir.
Geçit Hakkı Davası Avukatlık Ücreti
Geçit hakkı davası için avukatlık ücretleri her yıl için barolar birliğinin belirlediği asgari ücret tarifesinden az olamaz. Geçit hakkı avukatlık ücreti için belirlenmesinde geçit hakkı sözleşmesinin yapılması ile davanın takibi farklı bir süreçtir.
Tarlamin yolu yok daha doğrusu bulunduğu ada da hiç kimsenin yolu yok ama ben buraya resmi başvurarak yol yaptırmak istiyorum kimse yanaşmıyor nereye başvurmam gerek. Saygilarimla
Dava açarak tarlaya yol alabilirsiniz.
Merhaba tevfik bey bizim tarladan 20 yil önce komşu mahkeme kararı ile 3 mt yol gecit hakki almıştı ben tarlama buğday ekmiştim bu şahıs belediye imkani ile yolu büyütmüş bana dediki bizim elimizde 6 mt mahkeme kararı var dedi bunun üzerine tapuya kadostra ya gittim tarlanın üstünde hic bir şekil de geçit hakki yada şerh yoktur avukatlar 10 yil mahkeme kararını tapuya isletmesse icra yapılmazsa mahkeme kararı düşüyor muş bu dogrumudur
Bilgim yok
Merhaba, lütfen yardım…8 bin m2 arsamın olduğu yerde toplustirma yapılıyordu. 1000 m2 gibi büyük bir parçam yan parsele verilmiş. Bu nasıl olabilir ? Askıyı kaçırdım yurt dışında idim. Döndüğümde haberim oldu. Ben şikayetimi nereye yapabilirim ? Bu nasıl bir adaletsizlik? Benim arsamin değeri düştü yan parsel ihya oldu. Kafayı yemek üzereyim toprağım elimden alındı .
Fındık bahcemiz var içerisinde resmiyette geçen bir patika yol mevcut aşağı bahçe sahibi bizden yol istiyor ev yapmak için fakat bizimkiler vermek istemiyor resmi yolu da kapatmıyor geçsin diyorlar bu durumda zorla yol alabilir mi ev yaptırmak isteyen bizim yerimiz küçük fakat yan bahçe sahibinin yeri daha büyük ve bizden bir kademe daha yüksek bu konuda bilgi alabilir miyim kadın tutturdu mahkeme yoluyla ben yolumu alırım diye
Zorla kimse kimseden bir şey alamaz. Ama hukuken size geçit hakkına dayanarak dava açma hakkı var. Bilirkişi de yolun nereden geçmesi gerektiğine ilişkin görüşünü sunar. Para yatırır. Sonra mahkeme geçit hakkı verebilir.
Tevfik bey merhaba,
Arazimize geçiş yol hakkı alabilmek için hangi mahkemeye ve hangi evrakları ibraz etmemiz gerekiyor . Teşekkür ederim.
Merhaba yan parsel anayola baktığı halde bizim tarlamızla aynı seviyede kot farkı varken içersindeki kot farkını arttırıp yolun kaymasına sebep olduğundan belediye buraya duvar yaptığı için şimdi bizim tarlamızda geçit hakkı almaya çalışıyor kot farkı olduğu için kurnazlık yapıp kot farkını kendi oluşturdu yol burada yer kaplamasın diye bizim yerimize girmeye hatta bizim yermizi öldürüp ucuza almaya çalışıyor buradaki geçit hakkı davasını kazanabilirmi yardımcı olup bilgi verirseniz sevinirm buradaki geçit haklarına göre biraz farklı iki tarlada ana yola bakıyor teşekkürler
metrekare olarak geçiş hakkı bedeli arazinin satın alma fiyatı ile aynı mı dır.
İyi akşamlar arazimize geçit hakkı verdiğimizde değerinde ve metre karesinde düşüş oluyor mu
Arazinin metrekaresi tapuda sizin adınıza kayıtlı görünür. Ancak verilen geçit hakkının irtifak hakkı tapu şerhine geçer. İrtifak niteliğindedir. Arazinize kurulan irtifak niteliğindeki geçit hakkı sebebiyle fiili olarak tasarrufta bulunamadığınız için haliyle değer düşüşü olacaktır. Sonuçta 1000 metrekarelik arazinizin 200 metre karesi yol ise 800 metrekaresini fiili olarak kullanabileceksiniz. Diğer arazi ise değer kazanacaktır. Bu sebeple geçit hakkı hususu şahısa değil. Araziden araziye verilir. Geçit hakkını bedelsiz olarak verdiğiniz yani iyilik yaptığınız bir kişi arazisini yüksek birisine sattığında yeni malik ile kavga etmiş olsanızda kurulmuş olan geçit hakkından vazgeçmek zor olacaktır.
Merhabalar, kolay gelsin. Köy yerleşkesi içerisinde bulunan Tarlamın iki parsel üstünde ana yol bulunuyor.(100 metre) tarlam 3200 metrekare oraya ev yapmak istiyorum. Üst parselim tel örgüsünden 3 metre çekerek yol payı bırakmış, yola cephesi olan parsel sahibinden de yol kısmını anlaşarak alabilirsem 3200 metrekare arsam içerisine ev yapabilir miyim?
Merhaba Avukat Bey, bir parsele geçit hakkı istemek için minimum bir parsel büyüklüğü var mıdır, yoksa her büyüklükte parsele bu hak verilir mi? Teşekkür ederim.
Minimum bir metrekare büyüklüğü belirlenmemiştir. Ama hakkında kötüye kullanılması söz konusu olmadan geçit hakkı ile yola kavuşacak parselde amacına uygun kullanım olmalıdır diye düşünüyorum.
Merhaba imarlı ifrazli evimi yaptım ama yolum yok komşu parselin sahibi yolumu kapattı geçemiyorum ne yapmam gerekiyor teşekkürler
Merhaba Tevfik Bey geçit hakkı almış olmakla arsa yola cephe sayılır mı? Şuan arazi köy sınırları içerisinde olmasına rağmen yola cephe olmadığı için yapı izni verilmiyor. Bu konuda birşey yapabilir miyim?
Yönetmeliğe göre kadastrol yola cephenin bulunması gerekiyor.
Kardesim gerekceli karar cıkdı gecit hakkı parası nereye yatar
Dosya kesinleşince arazisinden yol geçenin başvurusu üzerine kendisine gönderilir.
Savunmanızı doğru yapmaya çalışın. İnternetten birşey olur mu demek işi ciddiye almamak demektir. Bu bir ceza davası her olayın oluşu, gelişimi, faili ve isnat edilen suç ilişki ayrı ayrı irdelenir. Cezanın şahsiliği ilkesi gereği o kenevirlerden cezai anlamda sorumlu olabilmeniz için suç kenevirlerd fiill
Aynı bütünden bölünem parçalar için geçit halkı nasıl olur
Karsı tarafa ödeyecegimiz gecit hakkı ücretini taksitle ödeyebilirmiyiz
Alacağınız yolu peşin ve tam olarak istediğiniz için ödemeyide aynı şekilde yapmalısınız.
İyi günler, kolay gelsin. Geçit Hakkı için ödenecek para miktarı ne kadar olur? Bazıları tarlanın değeri kadar olur diyor, yardımcı olursanız sevinirim.
Bazılarının dediği gibi değil. Yazımızda nasıl hesaplanacağını belirtmiştik. Okumanızı tavsiye ederim.
İyi aksamlar geçiş hakkı davaları ne kadar sürmekte ve avukat bedeli nedir teşekkürler
2021 yılına ilişkin davalarda İstanbul Barosunun belirlediği ücret 12.000-TL tutardan az olmamak kaydıyla ücret belirlenmiştir. Dosya durumuna göre ücret artabiliyor.
Merhaba 2010 senesinde kadastro gecmıs 10 sene dolmuş ana yola 150 m mesafedeki köy evimize yol talebimiz oldu. Kadastro da 4 m yol gozukmesine ragmen bir kişi fındık agacı İn dibinden gecıyor diye engel oldu kaymakamlık birşey yapamıyor davamı acalım.
Merhaba Tevfik Bey. arazime geçiş için 3 parselden geçmem gerekecek. Bu 3 parselin tamamına mı ödeme yapmalıyım, yoksa sadece yola cephesi olan araziye mi ödeme yapmalıyım. ( diğer 2 parselin de bu haktan yararlanacağı için onlara ödeme olmaması gerkir diye düşünüyorum. ) Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
görsel olarak anayol görünen ama tapusu olup arsa olan bir yeri satın alsam belediye benden burayı bedelsiz geri alabilirmi
Belediye imar planına göre arsamın yanından ana yola bağlanan bir yol görünüyor. Fakat imar planına göre yol olarak görünen yerde yan komşumun arazisi mevcut. Planda gözüktüğü üzere yol geçmesi için ne yapmalıyım ? Belediye imar planına göre yol göründüğü için komşumdan geçit hakkı istemeden veya dava açmadan buradan yol geçirtebilir miyim ?
Merhaba Aynı sorun ben de de var ne yaptınız acaba bi sonuçta ulaşabildiniz mi ?
Merhabalar Kastamonu’daki köyümüzde bulunan tarlaya ev yaptım, resmi prosedürü tamamlarken İl Özel idaresince mevcut yerin yol bağlantısı olmadığı bu nedenle Tapu Kadastro Müdürlüğünden yol bağlantısını gösterir harita plan örneğinin getirilmesi gerektiği belirtildi. tarla ile yol arası iki metre ancak aradaki boşluk köy konağının bulunduğu alana ait bu alana izin almak için Muhtarlıktan geçit hakkı alarak işlem yapabileceğim doğrumudur. yoksa dava mı açmam gerekiyor. yani söz konusu alan köyün ortak malıdır. yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla
Merhabalar, ben tarlama kadastro yolu açtırmak istiyorum. Fakat tarlam orman arazisi ike bitişik. Buraya resmi yol açtırmak için ne yapmalıyım.
Gecit hakki istiyorum ne yapabilirim arsamıza ev yapicaz ama yolumuz yok
Geçit hakkı almak ile ev yapmak arasında bir bağ yok. Geçit hakkı için dava açmanız gerekiyor.
Merhaba tarlama yol almak istiyorum fakat yol alabileceğim tarlanın sınırında zeytin ağaçları var yol alabilirmiyim
Merhabalar
Yola cephesi olan yanyana 3 tarlanın tekrar yan tarlalardan yol alma hakkı varmıdır?
Merhaba,
Parselasyonu yapılmış, arsa nitelğindeki arazimize ulaşmak için ormandan yolu nasıl alabiliriz. Orman bittikten sonra bizim arsamız başlıyor. Yol ile arazi arasında orman var yaklaşık 20 sene önce bir yol açılmış fakat yok atıl olarak kalmış. Bilgilendirirseniz çok severim
Merhaba . Memleketteki çay bahçemizin ortasından komşu yıllar önce yapmış olduğu ev için yol geçirmek istiyor. Vermezseniz hukuk yoluna başvuracağım diyor. Tapulu arazimizden isteğimiz dışında yol alabilir mi. Hukuk buna müsaade ediyor mu
kendı tarlama ev yaptım komsum tarlasından yol vermıyor komple yolu kapatdı nasıl gecıcıs hakı alabılırım rıca etsem yardımcı olabılır misiniz?
Dava açmanız gerekiyor. Yazıyı dikkatlice okuyun.
birinci sorum dava masrafını davacı kazansada kazanmasada öder mi
ikinci sorum avukatlık ücretini kaybeden mi yoksa kazananmı öder hangi hallerde
Tarlama gecis ypamiyorum gecis hkki almak icin mahkemeye basvurdum bn basvurdktan 1ay sonra duvar cekildi duvar parasini istiyo oyle hkki olabilirmi
Merhaba kolay gelsin 3 hissesi olan bir tarlanın sadece 1.hissesinden gecit hakkı kararı verilirse bu durum 2 ve 3 üncü hissederları ilgilendirirmi
1. Hissesinden geçtiğini nasıl anladınız. Mahkeme kararında 1. Hisse diye belirtme var mı? geçit hakkı tüm taşınmaza etki eden esaslı bir irtifak hakkıdır.
Tarlama ev yapmak için kadastro yolu yok kadastro yoluna çalılık adı altında devlete ait arazi var burdan tarlama bir yol var bu yol kadastro yola çevrilebilirmi
kadastrol yol ayrı bir konudur. Geçit hakkı için yol talep etmek ise daha farklı bir konudur.
merhaba Tevfik bey
yol geçit hakkı alıp, geçeceğim tarlada benimde hissem var,çoğunluk ile anlaşma sağlasam olmamı?
bazı hisse sahipleri karşı çıkıyor.
bu arada,kendi tarlam tek tapu,yolundangeçmek istediğim ölmüş büyük dedenin yeri.
muğla seydikemer’de tarla,bu davaya siz bakabilirmisiniz?
Anlattığınız olayı pek anlamadım. Ararsanız yardımcı oluruz.
Tevfik bey, 2005 de 9 dönüm tarlam yarısı istimlak edildi yerine başka yer verdiler. kadastral yol planda istimlak edilen yer ile mevcut tarlam arasında kalıyor ve 5 metresi istimlak edilmiş durumda, 5 metre daha istimlak edilecek. planda 10 metre yol görünmesine rağmen kalan tarlaya hala imar vermediler. Tarlam tam ilçe merkezinde ve planda yola cepheli. imar vermek zorunda değiller mi? ne yapabilirim?
Öncelikle iyi günler Tevfik bey benim tapulu hisseli tarlam var komşum bu tarladan yol kullanıyor tapuda yol yok ama aramızda sorun var ve beni rahatsız edecek şekilde yoldan geçiyor benim yol kenarına diktiğim ağaca karışıyor jandarma getiriyor evimin önünde tavuk köpeğimi eziyor jandarma komutanı küçük kasis yap dedi eşimde yaptı ve belediyeye şikayet ediyor kısacası ben bu yolu kapatabilirmiyim
Husumet yaşadığınız komşunuzla aynı arazide hisseli ortağınız mı? Yoksa başka parsel mi?
Ayrı arazide bizimle hisseli değil
Geçit hakkı davam sonuçlandı.
Gerekçeli karar yazıldı karar ne zaman kesinleşir. Mahkeme karşı tarafa yazılı tebliğat yapmamış.Duruşmada yüzümüze karşı okunan karar sonrası itiraz süresi başlamış olur mu Bana verilen bu yola tel çekmemde kanunlarımıza göre sakıca varmı dır.Bu verilen yolu kim açacak bize.Teşekkür eder hayırlı işler dilerim
Merhaba tevfik bey aldığım arazide geçiş hakkı var kadastro da ölçüm yapıldığında benim arazim tam gözüküyor tapudan düşmemiş burası bana ait olup sadece geçiş hakkımı yan parsellere veriliyor çok teşekkürler
Evet
Sayın Yıldırım: hisseli 6000 metre kare arazinin 1645 metre karesine tapum bulunmaktadır. Bu arazinin önünden yol geçmesine rağmen ilçe belediyesi projelerinde arazinin önünden yol geçmediğini cevap vermiştir. Arazi den bana düşen yerden feragat evdeyim bina ruhsatı verin dedim onuda kabul etmediler. Arazimin yola cephesi olmasına rağmen kabul etmemektedir. Bu hususta nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkür ederim
Avukat bey, 3200 m2 tarla vasfında arazimin yaklaşık 2000 M2 si %40 imarlıymış. Belediyeden sordurduk. Ancak kadastral asfalt yol 50 M2 kala durmuş. Yani benim tarlama yol yok. 2 senedir arazime giremiyorum. (Ön parsel hayvan tersi akıtıyor geçilmiyor) önce cins tahsisi yapıp tarla vasfından kurtarıp imarı ön plana çıkarsam araçla geçirebilecek bir yol almam kolay olur mu? Yada ne yapmalıyım. Zemin yumuşak toprak içine ev yapıcam malzeme arabası batar, başlayamıyorum.
13 dönüm tarlama bağ evi yapmak istiyorum.Ancak mevcut kullanılan yol kadastral değil ve umuma açık ormana ait.orman idadesinden izin alınıp bağ evi yapılabilinir mi
İyi günler parselizasyonu yapılmış tarlalar arasında parsel boşluğu var ancak bu boşluğu tarla sahipleri sürüyor ve ben tarlama geçemiyorum. bu durumda mahkemeye vermeli miyim parseller arası boşluğun kullanım hakkı kime aittir.
Merhaba,
Bölünmüş yola 100 metre cephesi olan tarlama tarımsal amaçlı depo yapmak için başvuruda bulundum. Karayollar orada trafik kontrol noktası projesi var dedi, kamulaştırma için imza attık, şimdi de tarlaya giriş izni veremeyiz diyor.
Ne yapmamız lazım lütfen yardım.
Merhabalar avukat bey ben 40 hisseli bir parselin hissedarı olarak geçit hakkı ile kazandığımız davanın tapuya işlenmesi ne başvuru yapan kişiyim yolun tapu satışını benim üstüme yapıldı bir sorun teşkil eder mi ilginize teşekkür ediyorum
Sorun tabiki
merhaba avukat bey ben geçit hakkı davası açtım ve tapuya tescillendi şimdi fiziki olarak yolu kim açacak nereye başvurmamız gerekecek . yani tahsis edilen yol üzerindeki ağaçları kim kesecek bu masrafı kim karşılayacak teşekkürler.
İyi akşamlar husumetli olduğumuz şahısın tarlasından geçmek zorunda kalıyorum tarlama geçmek için geçerken önümü kesip geçmesin burda hakaret ediyor müdahale etsem geçmeye kalkissam cezası varmı teşekürler
Dava açarak geçit hakkı alabilirsiniz. Şartlarını araştırıp avukattan yardım alırsanız daha doğru olur.
HAYIRLI GUNLER BİZ TARLA SAHİPLERİ OLARAK 20 KİSİYIZ YOLUMUZ SINIR ARADA GIDIYORDUK YANLIZ GADASTRO YOLDAN TARLAYA DONUŞTE TARLA SAHİBİ YOLU KAPATTI VE BIZ TARLAMIZA GİDEMİYORUZ BIZ DAVA ACIP YOL ALABİLİRMİYİZ BİZE YARDIMCI OLABILIRMİSİNİZ TEL NUMAR MEIL ATARSANIZ GONDEREBİLİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
Bir komşum. Dava açarak. Tarladan 1.5 mt yürüme yolu. Aldı. Benimde. Yolum. Yok. Tarlama traktör ve araba yolu almak istiyorum. Aynı tarlaya. Dava yoluyla. Araba yolu alabiliyor muyum. Teşekkürler
Dava açma hakkınız var. Uygun yeri bilirkişi belirleyecektir
Merhaba avukat bey bizim bir tarla varda yol yok. Yol hakkı için dava açmayı düşünüyoruz başka tarla sahipleri de var ama onlar pek sıcak bakmıyor biz tek dava açacaz ve yol verilecek bunun sonucunda herkes yol sahibi olmuş olacak karşı tarafın tarlasından belli bir bölüme yol yapıldığı için ücret ödeyecez ve karşı tarafın tapusunda azalma olmayacak sonuçta herkes kazanmış olup biz herkesin işini görmüş olacaz buna ekstradan dava açıp yol için ve yol için kullanılan alana ödediğimiz parayı kendi tapumuza geçirebilir miyiz yani M2 artışı gösterebilir miyiz
Komşu parsel maliki 22 a planında zeminde yol görünen ama muvafakatlari alınmamış yoldan 3.şahislarin geçmesine izin veriyor ama bize kullanditmiyor nasıl biryontem izleyebiliriz.
geçit hakkı davası açabilirsiniz.
Yıllardır arazime geçtigim yolun orman olduğunu öğrendim ve bu orman arazisini kiralamak suretiyle benim yolumu kapattılar ve şuan arazime ve içerisinde bulunan evime ulaşım yolum kapandı ne yapabilirim
Teyfik bey şimdiden teşekkür ederim. Geçit hakkıyla aldığım yola tel çekebilir miyim yazınızda böyle bir şey göremedim.
Saygılarımla.
Arazimde, yan parsel lehine gecit hakki var. Ama yan parselin 2 cephesinden de yol geciyor ve bu yollarin birinden cok rahat bir sekilde kendi arazisine ulasabilir. Gecit hakkini kendisi kaldirmak istemez ise dava acip kaldirtabilirmiyim?
Almayı düşündüğüm tarla ile asfalt yol arasındaki parsel çalılık. Yol ile bağlantım yok. Asfalt 150 m mesafede.
Çalılık olan parselden yol alabilir miyim?
Merhaba ay çiçek ektiğim tarlandan 2 parsel üstü Kaçak bunglov yapıp benden keçi takı istiyorum ve o yoldan elektrik geçirmek istiyor ben bedelini alsam bile 300 metrekare alana ayçiçek ekemeyeceğim her yıl buna zararını nasıl isteyebilirim
Avukat bey merhaba. Rahmetli dedemden kalma müşterek Bi tarla var. Komşularımız tarafından sınır tecavüzüne uğramış. Ayrıca tarlanın ortasından bahçelerine yol açmışlar. Tapu ölçümlerinde 10 mt sınırı geçmişler. Savcılığa şikayet edip tarlamızı gasp ettiklerine dair şikayet edeceğim. Adamlar çirkeflik yapıyor. Yıllardır tarlayı kullanıyorlar. Geçtikleri yerin kendilerinin olduğunu söylüyorlar. Ölçümler bizim tapuda gösteriyor. Yol hakkı almadan yıllardır malları gibi geçiyorlar. Diğer hissedar akrabalar buraları terk etti. Ben hak sahibi olarak tarlayı bunlardan kurtarmak için ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba
bizim uzun yıllardır gidip gelemediğimiz tarlanın ortasından sınır tarla sahipleri yol ve ark geçirmiş tarlayı çevireceğiz ama memnun olmuyorlar başka geçecek yol aramaktansa alışmış oldukları yani tarlanın ortasından geçmeyi tercih ediyorlar. Durum mahkemelik olduğunda bilir kişi çevre alanı mı değerlendirir yoksa tarlanın ortasından mı geçmeyi haklı bulur. 60 yıl geçmişler yeter artık Allah razı olsun diyeceklerine hak iddia ediyorlar.
İnsanoğlu maalesef, bilirkişi uygun gördüğü yerden yani sizin de yararınızı hesaplayıp duruma göre rapor düzenler. Ortadan yol geçmesi en son çare olarak görülür.
Kendi tarlama(etrafını devlet hazinesi arazisiyle kaplı ada halinde )devlet hazinesine ait yan tarafındaki tarladan yol hakkı alabilirmiyim bunu tapuma işleyebilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim ?
Meraba avukat bey 200metre kare arsa alip ev yaptk müşterek yol senetle imar 2009da gelmis bina metrajini 305m2 yapmış binaya imar arkadan yol vermiş benim müşterek kullandığım sokakta eletirik topraktan zemindn geliyor bina su giderleri yine müşterek sokaktan devam ediyor benim yolu dava etme hakkım varmi
Merhaba Tevfik Bey,
Bir tarlam var ve o tarlalar bölünütken 180cm yol bırakılmış.
Şimdi o tarlaya yapı yapmak istediğimde yol çok dar yapamazsınız denildi.
Ne yapabilirim?
Bir sorum daha var tarlama teması olan bir hazine arazim var bu araziden yol geçirebilmem için nasıl bir yol izleyebilirim?
Şimdiden Çok Teşekkür Ederim
Merhaba,
Milli emlakten yol geçiş hakkı nasıl alabilirim.
Ne yapmam gerekiyor?
Şimdiden teşekkürler