Türk Ceza Hukukunda Genel Af – Özel Af Nedir ve Sonuçları

Af
Madde 65-(1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.
(2) Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.
(3) Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.
Türk Ceza Kanunu dördüncü bölüm 65. Madde ele alınmıştır. Kanunumuz af müessesesini genel af ve özel af olarak 2 şekilde ele almıştır. Genel af kapsamında tahliye olan kişi affın sonuçlarıyla birlikte artık cezaevine girmemiş sayılır. Af çıktıktan sonra adli sicilde daha önce alınmış olan ceza yer almaz.
Örneğin hırsızlık suçundan dolayı mahkumiyetlerin affına yönelik bir kanun çıktığında hırsızlık suçunu işleyen herkes özel değil genel aftan yararlanmış olur. Özel af kişiye yöneliktir. Örneğin sağlık durumu gibi durumlar da özel af çıkarılabilir. Özel af yetkisi anayasamıza göre Cumhurbaşkanındadır. Belli koşullar durumunda özel af yetkisini kullanabilir.
Genel af durumunda kişi hiç suç işlememiş gibi sayılır. Hatta affa uğramış kişilerin daha sonra memuriyet üstlendiğini de görebilirsiniz. Özellikle rahşan affı sonrasında rastladığımız bir durum olmuştur. Çünkü genel af suçu adli siciliyle birlikte ortadan kaldırmaktadır.
Yine örneklendirecek olursak, genel affa tabi olmuş bir kişi daha sonra bir suç işliyor ve 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılıyor. Bu durumda bu kişi ceza ertelemesinden yararlanabilir mi? Hemen ceza ertelemesinin 2 şartı bulunmakta hatırlatmakta fayda var. Bunlardan;
- Daha önce kasıtlı bir suç işlememiş olması
şartı aranırken yukarıdaki örnekte kişi kasıtlı suçu işlemiş ve mahkum olmuş. Normalde yararlanamaz diyeceğimiz bu durumda kişi genel affa tabi olarak tüm adli sicili temizlenmiştir. Bu noktadan baktığımız ilk şart olan kast af ile birlikte ortadan kalkmıştır. Bir diğer şart ;
- Suçun işlenmesinden dolayı bir pişmanlık duyulması (subjektif unsur )
Dolayısıyla burada ertelemeden yararlanabilmesi için failin pişmanlık göstermesi gerekmektedir.