Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Hırsızlık ve Banka Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçlarından Ayrı Ayrı Ceza Verilmesi Alman Ceza Hukuku İle Karşılaştırma

Hırsızlık ve Banka Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçlarından Ayrı Ayrı Ceza Verilmesi Alman Ceza Hukuku İle Karşılaştırma

Banka kartlarının kötüye kullanılması ile birlikte hırsızlık suçunun bir arada işlenebilmesinin hukuki yönüne değineceğiz.  Bu tür suçlarda yapılan yargılamalarda, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına göre her olay münferit olarak ele alınarak fail hakkında karar verilmelidir. Banka kartlarının kötüye kullanılması suçu amaç ise o kartın ele geçirilmesinin önemi olmamalıdır. Failin suç kastındaki davranışı yargılamanın seyrini değiştirecektir. Ancak biz uygulamada bu tip suçlarda faillere hem banka kartlarının kötüye kullanılması hemde hırsızlık suçundan kimi mahkemelerde ceza verildiğini görmekteyiz.  Biz bu kararların doğru olmadığını düşünmekle beraber bu konuda yeni içtihat kararına ihtiyaç olduğunu da söylememiz gerekiyor.  Kanuni düzenleme ile olabilecek bir konu değil çünkü banka kartlarının kötüye kullanılmasından verilen cezadan dolayı kişiye ayrıca hırsızlık suçundan ceza verilemez gibi bir hüküm getirilmesi de bazı diğer münferit olaylarda failin lehine yorumlanacaktır.

Türk Ceza Kanunu’nun 245. madde gerekçesinde “aslında hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve sahtecilik suçlarının latio legislerinin (varoluş nedenlerinin, konuluş amaçlarının) tümünü de içeren bu fiillerin duraksamaları ve içtihat farklılıklarını önlemek amacıyla bağımsız bir suç haline getirilmesi uygun görülmüştür.” denmektedir. Dolayısıyla banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun özel bir suç tipi olarak düzenlendiği, bu suçun unsurları oluştuğunda TCK.nun 245. maddesinin uygulanması gerektiği, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suistimal suçlarından hüküm kurulamayacağı, TCK 245. maddedeki suçun unsurlarının oluşmaması durumunda ise diğer suçların değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Hırsızlık suçu ile banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu arasındaki fark şudur: Hırsızlıkta zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır malın kendine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alınmasıyla suç oluşmaktayken banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda başkasına ait banka veya kredi kartının veya kart bilgilerinin her ne suretle olursa olsun hukuka uygun ya da aykırı yolla ele geçirilmesi veya elde bulundurulması ve sahibinin rızası olmaksızın kart veya kart bilgilerinin kullanılarak kendisine veya başkasına yarar sağlanması halinde suç oluşmaktadır.

Kartın kullanılması suretiyle hesaptan para çekmek veya kredi kartıyla alışveriş yaparak yarar sağlamak durumunda banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu söz konusu olmaktadır. Kartın kullanılmasında ise mutlaka fiziken kartın ele geçirilmesi, elde bulundurulması, kartın ATM’ye sanık tarafından takılması, şifrenin sanık tarafından girilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Önemli olan kart üzerinde tasarrufta bulunularak yarar sağlanılmasıdır. Maddedeki “her ne surette olursa olsun” tabiri bu fikri desteklediği gibi, kredi kartı bilgileri kullanılarak mail-order yöntemiyle yapılan alışverişlerde banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun oluşması da-ki uygulamada bu konuda tereddüt bulunmamaktadır-kartın fiziken elde bulundurulması zorunluluğunun olmadığının en önemli kanıtıdır. Zaten kart olmadan sanığın yarar sağlaması mümkün değildir. Önemli olan yararın kart aracılığı ile elde edilmesidir. Kartın katılan tarafından ATM’ye takılmasının, şifrenin katılan tarafından girilmesinin, kartla sanığın fiziken temasta bulunup bulunmamasının bir önemi yoktur.

SONUÇ : Sanığın ATM’ye kart takılı iken bizzat tuşlara basarak hesapta bulunan parayı çekmesi, kart üzerinde tasarrufta bulunduğu için ve yararı kart aracılığı ile sağladığı için banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun unsurunu oluşturmaktadır.. Hırsızlık suçuna göre daha özel düzenleme içeren banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan hüküm kurulması daha isabetli olacaktır..

Yargıtay 8. Ceza Dairesi         2016/5303 E.  ,  2016/8057 K.

Alman ceza hukukunda banka kartlarının kötüye kullanılması suçu Computerbetrug olarak geçiyor ve yasa metni paragraf 263aStGB olarak geçmekte yasada banka kartının izinsiz kullanımı hırsızlık suçunun özel bir biçimi olarak ele alınmış ve 3 yıl hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Alman Ceza hukukunda hırsızlık suçu ise ( Diebstahl ) beş yıl hapis cezası veya adli para cezası öngörülmektedir. Aşağıda Alman Ceza Yargılamasının yeni bir kararını sunacağız.

Karardaki Paragrafta 263a kredi kartıyla yapılan hırsızlık ve bu durumda sadece sanığa adli para cezası verilmiş ve sadece bu suçtan yargılanmıştır. Hırsızlık Suçunu ayrıca değerlendirmemiştir.

 

İlgili Diğer Hukuki Makaleler :

 

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp