Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Şüphelinin TCK 168 Soruşturma Aşamasında Zarar Giderme Dilekçe Vermesi Halinde Uygulama

Şüphelinin TCK 168 Soruşturma Aşamasında Zarar Giderme Dilekçe Vermesi Halinde Uygulama

Dolandırıcılık suçları başta olmak üzere, hırsızlık ve mal varlığına ilişkin suçlardan ötürü yürütülen soruşturma dosyalarında büyük mağduriyetler yaşandığı önceki yazılarımızda da paylaştık. Hesap sahibi olarak görünen şüphelilerin aslında mağdur oldukları dosyalar bulunmaktadır. Bu mağduriyetleri yaşayan ancak şüpheli sıfatına haiz kişiler daha fazla mağduriyet yaşamamak adına müştekilerin zararlarını ödemek adına soruşturma dosyalarına dilekçe yazmakta ancak çoğu zaman bu dilekçeler gözden kaçtığı için işleme alınmamaktadır. İşleme alınmayan bu dilekçe sonucunda soruşturma savcısı iddianame düzenleyerek dava açmakta ve kovuşturma aşamasına geçilmektedir. Bilindiği gibi soruşturma aşamasında zararın ödenmesi halinde TCK 168/1.fıkrası gereği indirim 2/3 oranında uygulama yapılırken kovuşturma aşamasında ise daha az olarak 1/2 olarak uygulanmaktadır. Uygulamada kimi mahkemeler zararın ödendiği tarihi dikkate alırken bazı mahkemeler ise şüphelinin zararın giderme dilekçesi yazmış olması gerekçesiyle uygulama yapmaktadır.

Soruşturmada Zarar Giderme Talebi Varsa Kovuşturma Aşamasında Yapılması Gerekenler

Bu durumda öncelikle yargılamayı yapan mahkeme zarar giderme talebinde bulunmuş olan şüphelinin bu talebi hakkında savcılık aşamasında bir işlem yapılıp yapılmadığını, müştekiye ait hesap bilgisi ve zarar miktarının şüpheliye tebliğ edilip edilmediğini sormalıdır. Eğer ki savcılık tarafından talep edildiği gibi şüpheliye usulune uygun tebliğ yapıldıysa ve şüpheli kendisine verilen süre içinde ödeme yapmadıysa indirim oranı 2/3 olarak uygulanmamalıdır. Ancak savcılık tarafından zarar tebliğ edilmediyse şüphelinin etkin pişmanlık iradesini göstermiş olması yok sayılamaz.  Bu durumda şüphelinin bir kusuru bulunmaksızın dilekçesinin veya iradesinin yok sayılarak gereğinin yapılmaması halinde kovuşturma aşamasında dahi zarar ödendiği takdirde mahkeme tarafından zararın soruşturma aşamasında gerçekleştiğinin kabulü gerektiği kanaatindeyiz.

Bu konuda uygulama farklılıklarının mahkemelerce ortadan kaldırılması ve soruşturmaların etkin yürütülmesi sağlanmalıdır.

İlgili Diğer Hukuki Makaleler :

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp