Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu
“Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma” suçu Türk Ceza Kanunu 179.maddede düzenlenmiştir. Bu maddede daha çok trafik kurallarına uymayan ve kişiler hakkında uygulanmaktadır. Özellikle alkolle araç kullanımı, drift yapmak, izinsiz şerit değiştirmek gibi her türlü trafiği tehlikeye sokacak durumlar bu kanun hükmünde ceza yargılanması yapılmaktadır.
Öncelikle kanun maddesini inceleyecek olursak;
Madde 179-
(1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Bu suçun failinin sadece araç kullanan kişiler olduğu söylenemez. çünkü 179/1. maddede ulaşım için konulmuş trafik işaretlerini değiştirmek, tahrip etmek, yönlendirmek, araçların durması gereken noktalara engeller koymak suretiyle başkalarının hayatına,sağlığına veya malvarlığına yönelik bir tehlike oluşturması bu suçun oluşumu için yeterli olacaktır.Bu halde verilecek ceza 1 – 6 yıla kadar hapis cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu m.179/2’ye göre her türlü ulaşım aracını kişilerin hayatını tehlikeye atacak şekilde kullanan kişiler hakkında ise trafik güvenliğini sokma suçundan verilecek ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu m.179/3’e göre ise alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle yada başka bir sebeple emniyetli araç kullanamayacak durumda olan kişinin araç kullanması da 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacaktır.
179/3’de üstünde durulması gereken noktalardan birisi kanunda “kullanmak” fiilinin bulunmasıdır. Uygulamada trafik polislerinin park halindeki araç içinde uyuyakalmış kişiler içinde alkollü araç kullanmak şeklinde trafik tutanakları düzenlediği görülmektedir. Park halinde öncesinde alkol almış kişilerin aracın içinde trafiği tehlikeye sokmak suçunun isnadı ancak aracın hareketinin ispatı ile mümkündür.
Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması
- Trafik güvenliğini kasten veya taksirle tehlikeye sokma suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı verilmesi mümkündür.
- Trafik güvenliğini kasten veya taksirle tehlikeye sokma suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
- Trafik güvenliğini kasten veya taksirle tehlikeye sokma suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezasının ertelenmesi de mümkündür.
Bu sebeple ehliyetine el konulan ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda bu gibi konuların tespiti açısından ceza avukatı ile davaların takibi yapılması önemlidir.