Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Tramadol, Alprazolam, Pregabalin, Klonazepam ve Biperiden Uyuşturucu Madde 188/6 Değerlendirmesi

Tramadol, Alprazolam, Pregabalin, Klonazepam ve Biperiden Uyuşturucu Madde 188/6  Değerlendirmesi

Uyuşturucu madde ticareti suçlarında faillerin üzerinde bulunan hapların etken maddesinin ne olduğunun bilinmememesi sebebiyle uyuşturucu madde ticareti suçlamasıyla tutuklamaya sevk edildiklerini görmüş olsakta ilaçlar üzerinde araştırma yapıldığında ve ilaçların etken maddelerin bilinmesi durumunda soruşturmaya konu olay hakkında daha net bir savunma yapılabilir. Bu sebeple suçun nevide değişeceğinden şüpheli hakkında tutuklama kararı verilip verilmeyeceği önem taşıyacaktır. Tutuklama kararı verildiyse bile daha sonra suç vasfının değişme ihtimali değerlendirilmesi suretiyle varsa başka indirim şartları ile birlikte tutuklamaya itiraz edildiğinde tahliye olma durumu olacaktır.

Yargılama esnasında mutlak suretle ele geçirilen uyuşturucu madde olduğu iddia edilen maddelerin adli tıp kurumunlarının ilgili ihtisas kurumlarından rapor alınması gerekmektedir.

Yukarıda adı geçen maddeler yeşil reçeteli ilaçlar olması sebebiyle doktor izni gerekmektedir. Bu ilaçların kullanımının bazı durumlara göre çok yoğun olduğu söylenmektedir. Yani uyuşturucu ihtiva eden maddeler ile yeşil reçeteye tabi olan ilaçların kullanımının aynı miktarda olması gerektiğine ve uyuşturucu madde ticareti suçunda belirlenen kullanım sınırlarının da aynı şekilde yeşil reçeteli ilaçlar için uygulanması hak kaybı yaratabilecektir. Bunun içinde adli tıp ihtisas kurumundan rapor alınmak suretiyle miktarın hesabı yapılabilir.

TCK Madde 188- (6) Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/22 md.)
Ancak, verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.

şeklindedir. Öyleyse uyuşturucu ticaretiyle ilgili kovuşturmalarda öncelikle 5237 sayılı TCK’nın 188. maddesinin 6. fıkrasında belirtildiği şekilde;
1) “Uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi doğuran” bir madde olup olmadığı konusunda Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu’ndan rapor alınması,
2) Üretiminin resmi makamların iznine veya satışının yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olup olmadığının, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nden sorulması,
Sonucuna göre eylemlerin TCK’nın 188/6. maddesinde düzenlenen “uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran maddenin ticaretini yapma” suçunu oluşturup oluşturmadığı tartışılarak, sanıkların hukuki durumunun belirlenmesi gerekmektedir.

 

İlgili Diğer Makaleler :

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp