Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar
6458 sayılı YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU’nda ele alınan yabancıların Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacak kişilerin kimler olacağı bu kanun maddesiyle ele alınmıştır. Bu kanun maddesinde kimlerin Türkiye’ye girişine yasak olduğu listelenmiştir. Deport kaldırma ve Sınırdışı kararını kaldırma ile ilgili yazılarım ayrı yazılarda yer almaktadır.
YUKK MADDE 7 –
(1) Aşağıdaki yabancılar,kabul edilemeyen yolcu kapsamına alınır ve Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyerek geri çevrilir:
a) Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi,vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar.
b) Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar
c) 15 inci maddenin ikinci fıkrası saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti kapsamında olsalar dahi, 15 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan yabancılar
(2) Bu maddeyle ilgili olarak yapılan işlemler, geri çevrilen yabancılara tebliğ edilir. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır.
(3) (Ek:6/12/2019-7196/70 md.) Bu madde kapsamındaki yabancılar, işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında kendileri için belirlenen alanlarda bekletilir.
Kanun maddelerinden anlaşılacağı üzere yukarıdaki sebeplerin birinin varlığı halinde kişi Türkiye’ye giriş yapamayacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus itiraz kanun yollarında düzenlenmiştir. Örnek vermek gerekirse kişi, Türkiye’den çıkış yapmak isterken vize süresini geçtiği fark edilirse kişiye uygulanacak uygulama para cezasını ödemek suretiyle deport yada sınır dışı kararını kaldırmaktır. Türkiye’ye giriş yaptığında bu sebeple Türkiye’ye giriş yaptırılmasına izin verilemyen yabancıyı direk geri göndermeden önce kişiye tebliğ yapılması gerekiyor. Bu tebliğ sonrası kişi avukat yardımıyla deport kararına itiraz edip kararı kaldırma talebinde bulunabilir. Bu süreç içerisinde sınırkapısında bekletilirler. Kişi kendisi talep ederse geri gönderilir.
İstisna Hüküm Uluslararası Koruma Başvurusunda Bulunanlar için Düzenlenmiştir.
YUKK – MADDE 8 – 5 inci, 6 ncı ve 7 nci maddelerde yer alan şartlar, uluslararası koruma başvurusu yapmayı engelleyici şekilde yorumlanamaz ve uygulanamaz.