Yoksulluk Nafakası – Tedbir Nafakası Farkı
Tedbir nafakası dava açıldıktan sonra verilebilen bir nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası ise mahkeme kararı kesinleştikten sonra verilen bir nafakadır. Çocuğa verilen tedbir nafakası karar kesinleşince iştirak nafakası adını alacaktır.
Yazı İçeriği
Yoksulluk Nafakası ile Tedbir Nafakası Arasında Miktar Bakımından Fark Varmıdır?
Yoksulluk nafakası ile tedbir nafakası arasında miktar anlamında fark bulunmaktadır. İsmini vermek istemediğim medyada çok ünlü bir davada davacı kadın boşandığı eşin gelirinin çok fazla olduğunu ileri sürerek aylık 1 milyon küsürat tutarında yoksulluk nafakası talebinde bulunmuştur. Ancak bu talep doğru değildir. Şu nedenle, boşanma olduğu takdirde artık boşanma yükümlüsünün yoksulluğa düşecek tarafın evlilik içerisideki yaşam düzeyi, aynı yaşamı yaşatma sorumluluğu ortadan kalkar. Yani evlilik içerisinde taraflardan biri, yalı dairesinde yaşar, gemisi olur, özel bir uçağı olur, bu şartlarda yaşar ancak boşandığınız eşinize aitse bu gelirler ve eşinin geliriyle bu yaşamı sürdürüyorsa boşandığı takdirde hiçbir şeyi kalmıyorsa bu kişi artık yoksuldur. Ve bu kişiye ancak yoksulluğu giderici ölçüde nafaka bağlanmalıdır.
Tedbir nafakasının farkı ise, evlilik devam ettiği için aynı yaşam şartlarında geçimi sağlayacak eşin yükümlülüğü de devam ediyor. Evlilik bozulmamıştır. Çocuk hangi okula gidiyorsa yine aynı okula gidecektir. Tedbir nafakasının miktarı bu sebeple yüksek olabilir. Ancak yoksulluk nafakasıyla karıştırmamak lazımdır.
Ömür Boyu Yoksulluk Nafakası
Ömür boyu yoksulluk nafakası çok tartışmalı konulardan birisidir. Düşüncemize göre yasada varolan bir uygulamaya düzenleme getirilirken yeni mağduriyetlere yol açmamak gerekir. Yani adil, hukuka uygun , insan haklarına uygun bir çözüm bulmaya özen göstermek gerekir. Yoksulluk nafakasının tümüyle kaldırılması veya devamını düzenlerken belirli ölçütleri dikkate almak önemlidir. Çünkü kendi sosyal gerçekliğimizi görmemiz gerekiyor. Genelde baktığımızda kadın mühendis, kadın avukat veya benzeri bir konumdayken mesleğini bırakmış ve çocuğunu yetiştirmek için ev hanımı olan insanlar bulunmaktadır. Bazı kesimlerde eşlerin çalışmaması talebi bulunuyor. Maddi durumu iyi olan kişiler aralarında anlaşıp çocuklarını başkalarının eline bırakmamak adına kadının büyütmesini zaten halihazırda maddi durumunda yeterli olması üzerine kadın makul olarak görüp ev hanımı olabiliyor. Ancak 25 yaşında evlenmiş olan bu çiftler aradan 10 yıl geçtikten sonra arada çıkan bir uyuşmazlık sonrası boşanmaya kalkışınca kadına gidip çalışabilirsin demek ne kadar hakkaniyetli olabilir bunu düşünmek gerekiyor. Çünkü tıp biliminde 10 yılda çok büyük değişiklikler olmakta, hukuk bölümünde kanunlar her an değişmekte ve 10 yıl içinde neler neler değişmekte hatta hukuk usulü değişmektedir. Eskiden kadının ezbere bildiği hukuk usulu 10 yıl geçtikten sonra artık değişmiş ve yabancıdır. Artık o usulün özüne inemez hale gelmiştir. Şimdi kadın avukata aradan 10 yıl geçtikten sonra artık boşandın gidip çalışabilirsin demek ne kadar doğru olur hakkaniyet açısından değerlendirmek lazım. Farklı görüşlere tabiki saygılıyız. Bu konu üzerine kadın adına lehe ve aleyhe konuşabilecek bir çok husus bulunmaktadır. Bu konuyu değerli hukukcular ve komisyonun birlikte ele alarak çözümlemesi gerektiğini düşünmekteyim.
Nafaka İcra Takibi
Tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası hatta iştirak nafakasının ödenmemesi halinde nafaka icra takibi yapılabilir. Nafaka icra takibinin diğer alacaklara göre avantajı olan bir takip türüdür. Ancak unutmamak gerekir ki birikmiş olan nafaka alacakları adi borç niteliğine haizdir. Bu durumda nafaka alacağı, nafaka takibi için emekli maaşının tamamına haciz konulamaz. Ancak güncel nafaka alacağı için emekli maaşının tamamına haciz konulabilecektir.
Nafaka Alacağının Haczi
Nafaka alacağı hacze caiz olmayan bir borç türüdür. Nafaka alacağından ötürü icra dosyasına haciz konulması mümkün değildir.
Nafaka Avukatı Nedir?
Nafaka avukatı gibi bir terim bulunmamaktadır. İcra iflas kanununa hakim avukatlar nafaka borçlarının tahsilini sağlayabileceklerdir.
İlgili Makaleler :
- İştirak Nafakası Nedir ?
- Boşanma Davası Ön İnceleme Tutanağı
- Boşanma’da Nafaka Nasıl Hesaplanır
- Boşanma Davası Velayet Davaları
- İştirak Nafakası Nedir
- Anlaşmalı Boşanma
- Boşanma avukatı
- Eşlerden Birinin Boşanma Davası Açması
- Katılma Alacağı Zamanaşımı Süresi
- Katılma Alacağında Tasarruf Yetkisi
- Eşler Arasında Mal satışı
- Eşler Arasında Bağışlama Sözleşmesi
- Boşanma Davasında Tanık
- Boşanma Davasında Yeni Vakıa Süresi
- Mal Ayrılığı Rejimi Davası