Gaip ve Kaçakların Yargılanması

Gaip ve kaçakların yargılanmasında her iki ortak nokta 2 her kişi de kişi kayıptır. Bu kişilere ulaşılamıyoruz demektir.
Kaçaklıkta bir kötüniyet söz konusu, kişi soruşturmadan veya kovuşturmadan haberdardır ancak bunu sürüncemede bırakmak amacıyla sürekli yer değiştiriyor, kaçıyor yani olması gereken yerde bulunmuyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu madde 244/2 gereğince; Gaip hakkında duruşma açılamaz, mahkeme delillerin ele geçirilmesi veya korunması amacıyla gerekli işlemleri yapar.
Ceza Muhakemesi Kanunu madde 247/3 gereğince; kaçak hakkında kovuşturma yapılabilir; ancak daha önce sorgusu yapılmamışsa mahkumiyet kararı verilmez.
Sorgusu yapılmamışsa mahkumiyet kararı verilemez ancak başka zorlayıcı tedbirler uygulanabilir. Ceza Muhakemesi Kanunu madde 248 gereğince; mal varlığına el konulabilir, yokluğunda tutuklama kararı verilebilir. ( Ceza Muhakemesi Kanunu madde 248/5 )
Türkiye’de saklanan kaçaklarhakkında gıyabi tutuklama kararı verilemez. Yabancı ülkede bulunan kaçklar hakkında gıyabı tutuklama kararı verilebilir. ( CMK 248/5 ve 5320 S.Kanun madde 5/2 )
Kişi kaçaksa kaçaktır. Bu aşamadan sonra bu kişinin gaip durumuna düşmesi hakkında kaçaklığa ilişkin düzenlemeleri uygulamaya engel değildir.
Yoklukta karar verilmesi ile alakalı yazımızdan da avukat veya sanık yokluğunda nasıl karar verilebileceğine değindik.