Uzlaştırma Aşamasındaki Takipsizlik Kararının Kovuşturma Aşamasında Suç Vasfının Değişmesi Halindeki Hukuki Durumu
Uzlaştırmaya tabi bir soruşturma süreci sonunda faillerden bir kısım hakkında uzlaşma sebebiyle KYOK kararı verilip uzlaşma sağlanamayan diğer sanıklar yönünden kovuşturmaya geçildiğinde bu aşamada suçun vasfının değişerek uzlaşmaya tabi bir suç olmadığı anlaşıldığında hakkında KYOK kararı verilen kişilerin hukuki durumu ne olur?
Öncelikle soruşturma savcısı suçun uzlaştırma kapsamında olup olmadığını re’sen inceleyip akabinde uzlaştırma bürosuna göndermektedir. Yine uzlaştırma bürosuna bağlı görev yapan C.savcısı tarafından suçun uzlaştırma kapsamında olup olmadığı araştırması yapılır. Sonucuna göre uzlaştırmacı tayin ederek dosya sonuç raporuyla esas soruşturma savcısına dosyayı gönderir. Esas soruşturma savcısı uzlaştırma aşaması olumlu geçen failler hakkında takipsizlik kararı verir.
CMK Madde 253 – (2) Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olanlar hariç olmak üzere; diğer kanunlarda yer alan suçlarla ilgili olarak uzlaştırma yoluna gidilebilmesi için, kanunda açık hüküm bulunması gerekir.
Yukarıda yer alan kanun maddesine göre uzlaştırmaya tabi olan suçların tanımı yapılmıştır. Yazımıza konu uyuşmazlıkta ise mahkeme aşamasında fark edildiğinde ne yapılması gerekir sorusuna cevap aramaktayız. Burada yine;
Madde 254 – (1) Kamu davası açıldıktan sonra kovuşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olduğunun anlaşılması halinde, kovuşturma dosyası, uzlaştırma işlemlerinin 253 üncü maddede belirtilen esas ve usûle göre yerine getirilmesi için uzlaştırma bürosuna gönderilir.
şeklindedir. Görüldüğü gibi kovuşturma aşamasında suçun vasfının yanlış değerlendirilmesi durumunda “suçun uzlaştırma kapsamında kaldığı anlaşılması halinde” olması şartını getirmiştir. Kanun koyucu bunun tam aksi yönünde bir kanuni düzenleme getirmemiştir.
Öyleyse, soruşturma aşamasında uzlaştırma yapılmış ise fail hakkında KYOK kararı da verilmiş ve bu karar kesinleştiyse artık fail hakkında suç vasfının değişmesi sebebiyle iddianame düzenlenmemesi gerekecektir. Hali hazırda soruşturma aşamasında mağdur veya müştekilerin itiraz hakkı varken ve uzlaşma sağlandığı da dikkate alındığında fail hakkında dava açılması “uzlaştırma” müessesine de güveni ortadan kaldıracaktır.
İşte bu sebeplerle, soruşturma aşamasında şüpheli hakkında uzlaşmanın olumlu geçmesi sebebiyle verilmiş bir KYOK kararı bulunduğunda tekrar bu fail hakkında KYOK kararı verilemeyecektir.