Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearruroja

Ceza Hukuku ile Özel Hukuk Arasındaki Fark Nedir?

Ceza Hukuku ile Özel Hukuk Arasındaki Fark Nedir?

Bir haksızlığın gerçekleştirilmiş olması dolayısıyla yaptırım iki esas amaç için kullanılır; Bunlardan birisi haksızlığın gerçekleştirilmesi dolayısıyla kişi bu haksızlığı mümkün olduğunca giderilmesini sağlamaya yönelik bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza hukunun asıl amacı değildir. Özel hukuk alanında uygulanması gereken yaptırımlara işaret eder. Birisinin malına zarar verildiyse bu zarar tazmin edilir. Bir kişiye olan borç vaktinde ödenmez ise vaktinde ödenmemiş borçtan dolayı karşı tarafın uğradığı zararı tazmin edilmesi gerekir. Buradaki yaptırımın asıl amacı mağdurun mümkün olduğunca haksızlığını gidermektir.

Ceza hukuku yaptırımının amacı ise suç oluşturan haksızlığın gerçekleştiren kişinin toplum bakımından tehlikeliliğinin önüne geçmek ve kişi bakımından da gerçekleştirdiği bu haksızlık dolayısıyla içinde bulunduğu kusurluluk durumundan ibra olmasını sağlamak ve yeniden topluma kazandırılmasını sağlamaktır.

Özel hukuk alanındaki yaptırımların mutlaka haksızlığı gerçekleştiren kişi tarafından yerine getirilmesi gerekmiyor. Ama ceza hukuku alanındaki yaptırımda ise doğrudan doğruya fiili işleyen kişi sorumludur. Yani ceza hukukunun şahsiliği kuralı hakimdir. Haksızlığı kim gerçekleştirdiyse o kişi ceza hukuku bakımından sorumlu tutulur. Özel hukuk hükümleri bakımından sorumlulukta müşterek sorumluluk, müteselsil sorumluluk söz konusu olabilir. Ceza hukukunda bir suç iştirak halinde işlenmiş olsa bile o suça iştirak eden kişilerin her biri bakımından ayrı her birine özgü bir ceza hukuku yaptırımı uygulanır. Kişi sadece kendisiyle ilgili yaptırımın infazı bakımından sorumlulukla karşı karşıya kalır. Ceza hukuku ile özel hukuk arasında sorumluluklar bakımından bu şekilde bir fark bulunmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.
× Whatsapp