Dolandırıcılık Yöntemi: Banka Hesap Kiralama ( Money Muling )
Banka Hesabı Kiralamak Suç mu?
Banka Hesap Kiralama adı altında özellikle son zamanlarda dolandırcılar; üniversite öğrencileri, ekonomik zorluk yaşayan kişilerle irtibata geçerek banka hesaplarını talep ederek ve belirli bir komisyon karşılığında kartlarını alarak bu banka hesapları üzerinden suç işlemekte ve bu hesap sahipleri baş şüpheli durumuna düşmektedir.
Şunu biliyoruz ki hesaplarını kiraya veren kişilerin %80-90’ı banka hesaplarının suçta kullanılacağını bilmiyor. Dolandırıcılar, ağına düşürmeye çalıştığı banka hesap sahiplerine, çeşitli yalan ve bahanelerle yaklaşmaktadır. Ancak yargılama makamlarına bu durumu anlatmak oldukça zor olması sebebiyle banka hesap sahiplerini KESİNLİKLE bir başkasına hesabını kiraya vermemesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Genellikle sahte ilanlar vermek suretiyle mağdurlardan para alan failler, bu hesaplar üzerinden eylemlerini gerçekleştirdikleri için bilişim sistemleri suretiyle dolandırıcılık suçuna konu edilen soruşturmalar söz konusu olmaktadır. Bu hesaplara bir çok kişi tarafından para transferi yapıldığı için de her şikayet sonrası ayrı bir dosya açılmakta ve yıllarca maddi ve manevi zorluklar yaşanmaktadır.
Money Muling Nedir?
Kara para aklama yöntemidir. Banka hesap sahibi, banka hesabından üçüncü bir şahıstan para alıp başkasına havale eden veya nakit olarak çıkarıp başkasına vererek bunun için komisyon alan kişidir.
Para hesap sahibi, parayı üreten suçlara doğrudan dahil olmasalar bile (siber suçlar, ödeme ve çevrimiçi dolandırıcılık, uyuşturucu, insan kaçakçılığı vb.), bu tür suçların gelirlerini akladıkları için suç ortağıdırlar. Basitçe söylemek gerekirse, para katırları, dünya çapında fon taşırken suç örgütlerinin anonim kalmasına yardımcı olur.
Ülkemizde hesap kiralama ile daha çok dolandırıcılık suçları işlenmekte iken 2. olarak kara paranın sisteme girmesi için de kullanıldığını görmekteyiz. Türkiye, özellikle yasadışı bahisin en çok görüldüğü ülkelerden birisi durumunda ve yasadışı paranın sisteme girmesi için de yasal banka hesapları kullanılmaktadır. Bu bağlamda yine banka hesap sahipleri ve özellikle dijital para platformları üzerinden bu ödemeler sisteme sokulmaktadır.
param ödeme sistemi üzerinden çeşitli bahanelerle kişilere ulaşarak önce iş başvuru bahanesiyle kimlik fotokopilerini alan failler daha sonra bu kişilerden 1 tl alarak hesaplarını aktifleştirmektedir. Böylelikle aktif hale gelen hesaplar üzerinden failler istediği gibi para transferini yapabilmektedirler.
Her ne kadar cezaların şahsiliği ilkesi, hesap sahiplerinin suça iştirak etmediğine yönelik savunmalar avukatlar tarafından yapılsa da mahkemeler tarafından ceza verilmektedir. Ancak en son istinaf mahkemesi tarafından verilen bir kararda hesap sahibinin sorgusuz sualsiz sorumlu tutulamayacağı ve suç kastının olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi. Ancak her dosya kendi içinde somut olaya göre değerlendirelecektir.
Yine bir başka takipsizlik kararında dolandırıcılık vakalarında dolandırılmış olan mağdurlara sorumluluk yükletmiş ve davayı açmamıştır.
daha önce bu konudaki hukuki makalelerimize yer vermiştik. Ancak söylemek gerekir ki, bir anlık nakit ihtiyacınızı karşılamak amacıyla kötü niyetli bu kişilere, tanıdıklarınıza hesap sahiplerinizi kullandırdığınızda geri dönüşü olmayan ve büyük hukuki sorumluluklarla karşı karşıya gelecekseniz demektir.
Tüm kamuoyunu bu konuda bilgilendirir dikkatinize sunarız. Bu olayların yaşanmaması için tüm gençlik gruplarında, üniversite sayfalarında paylaşılması önem taşımaktadır.
ilgili diğer hukuki makaleler
Bilişim Sistemleriyle İşlenen Dolandırıcılık Suçlarında Yeni Düzenleme Getirilmesi Önerimiz
Banka Çeki ile Dolandırıcılık Suçunda TCK 158/1-f Ağır Ceza Mahkemesi Görevlidir.
TCK 158/1-f Bilişim Sistemleri Dolandırıcılık ile TCK 158/1-g Basın Yoluyla Dolandırıcılık Farkı
Hırsızlık, Dolandırıcılık, Yağma TCK 168 Etkin Pişmanlık Rıza Sorunsalı
Bilişim Sistemleri Suretiyle Dolandırıcılık Suçunda Hesap Sahibinin Cezai Sorumluluğu