Hürriyet Mahallesi, Kız Kalesi Sokak No:3 İç Kapı: 2, 34403 Kâğıthane/İstanbul
trenfrdearru

KVKK Avukatı – Kişisel Verilerin Korunması Danışmanlık

KVKK Avukatı – Kişisel Verilerin Korunması Danışmanlık

Kişisel verilerin korunması kanunu yeni bir kanun ve kanunda infial yaratan kişisel verilerin her yerde duyulmasına sebebiyet veren bir envanter düzenlemesi ve envanter kaydının da sicile kaydedilmesini öngören bir zorunluluk var. Bunun için kanun yönetmeliği ile tarih belirledi. Türkiye henüz bu kanuna hazırlıklı olmadığı için en son gelinen nokta 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatma kararı aldı.

Google’da özelikle KVKK üzerine arama yapıldığında birçok hukuk alanında faaliyet göstermeyen kişilerin ve şirketlerin bu alanda hizmet verdiğini ve site içeriklerinde KVKK Kanunu madde metinlerinin olmadığını fark ettim. Çünkü envanter oluşturma, Verbise kayıt zorunluluğu sebebiyle sadece bu noktaya yoğunlaşmış durumda. Uyum projesi yapan, aydınlatma metinlerini enterasan şekilde ortaya koyan kişiler bulunmaktadır. Fakat bu kanun uygulaması bu kadar basit değildir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir ?

Kişisel verilerin korunması kanunu yeni bir kanun 33 maddeden oluşmakta ve 2 geçici maddesi bulunuyor. Uygulamada sıkıntılar bulunmakla birlikte kurumun web sitesinde bulunan rehberlerden yararlanılabilir.  Kanun 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Verbise kayıt zorunluluğu süreye bağlanmıştır. Yani 2016 itibaren bir ihlal söz konusu ise cezai yaptırımların uygulanacağını söylemeliyiz.

KVKK Danışmanlığı Kimler Yapabilir ?

KVKK Danışmanlığı üzerine hevesli bir çok meslek mensubu bulunmakta ve bu işin kendi meslek gruplarında olduğunu düşünmektedirler. Bilgisayar mühendisleri, IT, Mali müşavirlerin bir kısmı bu konuda çok hevesli olduğunu görmekteyim. Ama uygulamada birçok yanlışlıklar olmaktadır.  Bu projeleri yapmak avukatlara ait ve avukatların işi olduğu bir gerçektir.

KVKK Danışmanlığı Neden Avukat Yürütmek Durumundadır?

Avukat bir firmanın danışmanıdır ve hukuki danışmanlık hizmetini avukatlar verebilmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve mevzuatı bilmek gerekiyor. Yani kişisel verilerin korunması kanunu sadece envanter oluşturmak, verbise kayıt olarak tanımlamak bir hatadır. Buı işlerin bile yanlış yapıldığı ortamda şirket sahipleri tarafından bilinen bir yanlış ise sadece bu kayıtların yapılmasıyla işin bittiği sanılmaktadır. Halbuki bu sürecin yönetilmesi gerekiyor. Çok büyük firmaların uyum süreçleri, proje danışmanlığı 6 ay veya 1 yıl sürmektedir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hangi Tarihte Yürürlüğe Girdi?

Kişisel verilerin korunması kanunu 2016 yılında düzenlenmiştir. Ancak kamuoyunun haberi daha çok envanter ve ona bağlı olarak verbis için bir süre zorunlu hali bulunmaktadır.

Verbis Kayıt Tarihi Güncel

  • Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen sürenin 30.09.2020 tarihine,
  • Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilançosu 25 milyon TL’ den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen sürenin 31.03.2021 tarihine,
  • Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumlularının Sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için belirlenen sürenin 31.03.2021 tarihine,

KVKK Kanunu Neden Gerekli ?

Küreselleşen dünyada kişisel verilere ulaşmak artık çok kolay hatta insanları ele geçirmiş vaziyette olduğu için bu alanda düzenleme yapılması zorunlu hale geldi. Özellikle Avrupa Birliği uyum sürecinde ülkemizin kabul ettiği bu kanun bir diğer gerekçesi de İNTERPOL teşkilatının ülkemizdeki makamlarla veri paylaşımında bulunması için de bir güven teşkil ediyordu.

KVKK Avukatı Danışmanlık Kapsamında Avukatın İşlevi

KVKK Kanununa göre avukat;

  • Envanter düzenlemesi yapmak,
  • İşçileler yapılacak gizlilik sözleşmesini düzenleyecek,
  • Aydınlatma metinlerini düzenleyecek,
  • Taşeronlarla gizlilik sözleşmesi düzenleyecek,
  • Çalışanlara verilecek kişisel veri bilinçlendirme politikalarını ve farkındalık çalışmalarını yapmak,
  • Aydınlatma metinleri sadece bir evrak üzerinde değil detaylı bir kapsam ifade eder. Bir süreç olarak devam edilecektir.
  • Veri güvenliğinin sağlanması için teknik tedbirlerin alınmasını denetlemek,
  • Veri matrisi yapmak,

gibi işler yapılmaktadır. Ama bu işler burada yazıldığı gibi metinleri hazırlayıp imzalatmak ile bitmemektedir.

Yukarıda hizmetlerin detaylandırılması da danışmanlık ücretini arttıracak hususlardır. Öyleki envanter düzenlemeleri yapmak ve uyum süreci boyunca harcanan emek söz konusudur. Buna göre avukat bu plana göre bir hizmet bedeli talep edecektir.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hukuki Danışmanlık Ücretlidir. İletişim ve Randevu için arayabilirsiniz.