Halk diliyle af yasası olarak adlandırılan ancak infaz düzenlemesi olarak mecliste görüşülüp kabul edilen yasayı ele alıp örnekleriyle hükümlülerin ne şekilde yararlanabileceğini örnekleriyle açıklamaya çalışacağız.
Bu yasanın çıkmasından evvel kovid-19 düzenlemesi kapsamında hükümlüler tahliye edilerek dışarıdan infazı sağlanmış bu süre öngörülen süreden daha fazla olunca haliyle serbest olan kişilerin kimisi evlenmiş kimisi iş sahibi olmuş ve her biri yeni bir hayat düzeni kurmuşlardı. Bu düzenlemeye ihtiyaç bu kişilerin tekrar cezaevine dönmeden yine denetimle cezaların ıslahı noktasında gereklilik olmuştur.
Düzenlemeye göre TBMM Komisyonda kabul edilen teklif içeriği;
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifine göre, Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
31 Temmuz itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir.”
Yukarıda komisyonda kabul edilen resmi gazetede 15 temmuz 2023 tarihinde yayımlanmıştır.
Geçici Madde 10– (Ek: 14/7/2023-7456/15 md.)
(1) 31/7/2023 tarihi itibarıyla geçici 9 uncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle izinde bulunan hükümlüler, izin bitimini takip eden onbeş gün içinde infaz işlemlerinin devam ettiği kurumlara dönmek zorundadır.
(2) 31/7/2023 tarihi itibarıyla geçici 9 uncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle izinde bulunan ve ilgili mevzuat uyarınca cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına beş yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin talebi aranmaksızın, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına infaz hakimi tarafından karar verilebilir.
(3) Yukarıdaki fıkralar uyarınca, izinden dönecek hükümlüler ile hakkında denetimli serbestlik kararı verilecek hükümlülere ilişkin hususlar, Adalet Bakanlığının resmî internet sitesinde duyurulur.
(4) 105/A maddesi kapsamında denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezası infaz edilip geçici 9 uncu maddenin beşinci fıkrası uyarınca Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle 31/7/2023 tarihi itibarıyla izinde bulunan hükümlüler, koşullu salıverilme tarihine kadar olan süreleri 105/A maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen yükümlülüklere tabi olmadan geçirirler.
(5) Geçici 9 uncu maddenin altıncı fıkrası uyarınca açık ceza infaz kurumuna gönderilen hükümlüler, 31/7/2023 tarihi itibarıyla açık ceza infaz kurumuna ayrılmış sayılır.
(6) Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere, 31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası on yıldan az ise bir ayını, on yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip ilgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar, bu şartların oluştuğu tarih itibarıyla açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilir. Bu hükümlüler ile 31/7/2023 tarihinde geçici 9 uncu maddenin altıncı fıkrası kapsamında açık ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, talepleri hâlinde en az üç ay açık ceza infaz kurumunda kalmış olmak şartıyla ilgili mevzuat uyarınca cezaların denetimli serbestlik tedbiri altında infazı uygulamasından üç yıl erken yararlandırılır.
(7) Altıncı fıkra hükümleri 31/7/2023 tarihi itibarıyla;
- a) Hapis cezasının infazı 16, 16/A ve 17 nci maddeleri kapsamında ertelenmiş olan,
- b) Hapis cezasının infazı durdurulmuş olan,
hükümlüler hakkında da uygulanır.
(8) Koşullu salıverilmenin geri alınması nedeniyle 31/7/2023 tarihi itibarıyla cezası aynen infaz edilen veya ikinci defa mükerrir olup 31/7/2023 tarihi itibarıyla bu cezanın infazı için ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin bu cezalarının infazı bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu hükümlülerin 31/7/2023 tarihi itibarıyla kesinleşmiş ancak infaz edilmemiş diğer hapis cezaları bakımından altıncı fıkra hükümleri uygulanır.
şeklindedir. Kanun kapsamına bakıldığında kapalı cezaevinde bulunan ve açık cezaevinde bulunanlar ayrılmış durumdadır.
2.madde ilgili mevzuat uyarınca cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına beş yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin şeklindeki ifadeden açık cezaevinde bulunan kişinin denetimli serbestlik tedbiriyle serbest kalma süresine 5 yıl kala diye anlıyoruz. Yani bir hükümlü adi suçlardan 12 yıl almış olsun. 2021 suç tarihi dersek 12 yıl 1/2 olarak koşullu salıverilme uygulandığında 6 yıl yapar. ve denetimli serbestlikten ayrılması içinde 5 yıl hapis yatması gerekir. Bu hesaba göre kişi serbest kalmalıdır.
6. madde ise kapalı cezaevinde bulunan kişiler için öncelikle açık cezaevini ve sonrasında açık cezaevine ayrıldıktan sonraki düzenlemeyi içermektedir. Buna göre; işlediği suçtan ötürü kapalı cezaevinde bulunan bir hükümlü 10 yıldan az bir hapis cezası aldıysa 1 ay, 10 yıldan fazla ise 3 ay cezaevinde bulunduktan sonra açık cezaevine de ayrılmasına 3 yıl kaldıysa açığa ayrılacaktır. Bu hükümlüler 3 ay daha açık cezaevinde bulunduktan sonra 3 yıl erken denetimli serbestlikten faydanabilirler.
Burada 2. kez mükerrir ve aynen infazına karar verilenlerin faydalanma imkanının olmadığını belirtmek gerekiyor.
ELEŞTİRİ: Yasa metni oldukça karışık olduğunu ve bizim bile hukukçu olarak anlamakta güçlük çektiğimizi belirtmeliyim. Hukuk devletinde kanunlar anlaşılabilir olması gerekir. Bir diğer eleştiri ise dosyası kesinleşmemiş olan kişiler hakkında bir düzenleme yapılmamış olması büyük bir adaletsiz yaratacaktır. Bugün itibariyle cezası kesinleşmiş olsa 1 gün yatıp çıkacak hükümlü 31 temmuz tarihinden sonra dosyası kesinleştiğinde cezaevinde daha uzun süre yatış süresi olacaktır. Bu hukuk devleti ve eşit ilkesine aykırı bir durum olduğundan bu yönleriyle eleştirilerimizi yapıyoruz. Güncelleme ile örnekler üzerinden infaz hesaplama yapacağız.
Olay 2009 cinayet 165gün tutuklu kaldım mahkeme berat verdi yargıtay dosyayı usulden yolladı yeral mahkeme 12yıl 6ay ceza verdi yargıtay onadı şu an firarım 3yıldır yasanın bana faydası var mı acaba şimdiden teşekkür ederim
1.8ay cezam geldi acik ceza ama bu sucum 2020 acilmisti yargitay cezami bozdu cezami onayladı bu durumu ne olur
Merhaba bir şey sormak istiyorum örneğin bir kişi 40 yıl 7 ay ceza aldı 17 yıldır cezaevinde bu kişiye çoktan bu yasa bir fayda sağlar mı
2023 1.ay suc tarihli dosyam hala devam ediyor 2.kez mukerrur olarak 2yil ceza verildi istinaf asamasindadir uyusturucu kullanma cezasi bu cezanin yatari denetimi nasil oluyor
Adli para cezası hükümlüler faydalaniyormu bu yasadan
Merhaba cezası 42 yıl 6 ay ve başka bir dosyadan 12 yıl cezası olan biri 2010 dan beri cezaevinde yatıyor bu infaz düzenlemesinden nasıl yararlanacak rica etsem
14/11/2018 tarinde iranda asetik asit suclamasin iftiradan 25 yil mahkum edildim 5 yildir hapis cekiyorum afdan bizlerinde yararlanmasi tc de mumkun mu?
2018 yilinda denetimdeyken ailevi bir durum sebebiyle imza ihlali yaptım ve bu zamana kadar hic takip etmedim..Tam 5 yil oldu acaba bu 5 yil icinde denetimi ihlal edenlere bir yasa veya af verildimi?Cevaplarsaniz sevinirim..
2014 dosyasından geçen sene 15 ay ceza aldım 6 ay i savcılıktan izin aldım �zin bitiminde cezaevinde ben girdi çıktı mı yapacağım yoksa 7,5 ay mı yatacağım